Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Hammenaar schendt afspraak met reclassering, toch geen straf

ALMELO/DEN HAM - Hammenaar Zafer K. stond vrijdag 5 augustus voor de rechter in Almelo, want hij had zich niet gehouden aan de afspraken met de reclassering. En dat terwijl hij nog een voorwaardelijke straf had openstaan. Hij hoeft de cel echter niet in.


De 41-jarige K. vroeg enkele maanden geleden aan zijn begeleiders of hij niet eens op vakantie mocht naar Turkije. Het verzoek werd ingewilligd, onder de voorwaarde dat hij zich na twee weken weer zou melden in Nederland. Hij bleef uiteindelijk zeven weken weg. Hij had dus iets uit te leggen aan de rechter.

De ware
De inwoner van Den Ham wilde zich tijdens de twee weken in Turkije wel aan de gemaakte afspraken houden, maar kon dat niet door omstandigheden. „Ik werd ziek in Turkije. Ik heb mijn begeleiding en de reclassering gebeld dat ik niet terug kon”, aldus K. Hij deed dit echter niet door een doktersverklaring te faxen of te mailen naar Nederland. „Ik had daar geen computer’’, verdedigde de verdachte zich. In de zeven weken dat hij in Turkije verbleef liep hij ondertussen ook nog de ware tegen het lijf. „Ik ben daar verloofd en binnen een paar maanden ga ik trouwen.”

Belang
K., die last zou hebben van epilepsie en hartkwalen, had nog ruim twee maanden gevangenisstraf openstaan. Toch kwam K. er zonder celstraf vanaf. „Meneer heeft zich bij terugkomst wel goed aan de afspraken gehouden, dus het is naar mijn mening niet in iemands belang om hem zijn straf alsnog uit te laten zitten”, aldus de officier van justitie. Advocate Fauser van de verdachte sloot zich daar bij aan, evenals de politierechter.

Almelo e.o.