Volledig scherm
Vrijwilliger Henk Nieuwerth helpt mee tijdens een maaltijd in Het Liefferdinck. © Rikkert Harink

Hammer woonzorgcentrum viert 40-jarig bestaan

DEN HAM - Woon- en zorgcentrum Het Liefferdinck in Den Ham bestaat veertig jaar. Dat wordt deze week gevierd met diverse activiteiten, zoals een bingo, een theatervoorstelling, een film en er wordt een serenade gebracht door de muziekvereniging Juliana.

Sinds 1998 maakt Het Liefferdinck deel uit van zorgorganisatie ZorgAccent. „Toch zijn we altijd Het Liefferdinck gebleven, en dat is niet alleen wat naam betreft, maar ook als het op gevoel aankomt”, aldus oud-directeur Erik Vuurboom, tegenwoordig directeur wijkverpleging van ZorgAccent.

Rusthuis
Het Liefferdinck werd in 1976 opgericht door de kerken uit Den Ham en Daarle. „Het was eerst meer een rusthuis voor bejaarden, zoals er in die tijd in Nederland veel werden geopend, zodat er meer woningen voor jongeren vrijkwamen”, vertelt Vuurboom. „Toen kwamen mensen soms al op hun 65e hiernaartoe”, gaat Gerda Lambers, facilitair medewerker, verder. Het begon met plaats voor 73 bewoners, later werden na een verbouwing de kamers vergroot, zodat er nu plek is voor 53 bewoners.

Werkdruk
Tegenwoordig is het juist de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en moet er bezuinigd worden. „De werkdruk ligt hoger, we kunnen niet alle wensen vervullen”, vertelt verzorgende Gera Reefhuis.
Toch is de sfeer volgens de medewerkers nog altijd erg goed. „Die sfeer is in de twintig jaar dat ik hier werk niet veranderd. We krijgen goede beoordelingen van de bewoners. Bij onze laatste beoordeling scoorden we gemiddeld boven de 8 en hadden we zelfs op het onderwerp gastvrijheid en privacy een 10”, aldus Reefhuis. Sinds een paar jaar werken de verzorgenden in kleine teams. „De bewoners zien zo vaker dezelfde gezichten”, licht verzorgende Harmien Fikkert toe.

Almelo e.o.