Volledig scherm
Handbiker Jenette Jansen © Lenneke Lingmont

Handbiker Jennette Jansen uit Westerhaar opnieuw naar Paralympische Spelen

WESTERHAAR - Voor de zesde keer gaat Jennette Jansen naar de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro doet de 48-jarige Westerhaarse mee bij de handbikers.


De Berlijnse Muur stond nog toen Jennette Jansen voor de eerste keer meedeed aan de Paralympische Spelen. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul deed de Westerhaarse, die vanaf haar geboorte aan een rolstoel is gebonden, in 1988 mee aan het onderdeel atletiek, om als ‘wheeler’ meteen maar drie keer goud mee te nemen. In Barcelona deed ze weer mee (twee keer zilver, een keer brons). Ze stopte met de sport om in 1996 in Atlanta mee te doen als rolstoelbasketballer. Er volgden nog twee Spelen. „Toen was het wel tijd om in mijn vrije tijd niet alleen maar met sporten bezig te zijn maar ook op vakantie te kunnen gaan", zegt ze.

Wielrenvariant
Jansen heeft blijkbaar genoeg vakanties gevierd, want ze gaat voor de zesde maal meedoen aan de Paralympische Spelen, dit keer als handbiker. Niet te verwarren met wheelen. Wheelen is een variant op de standaard rolstoel, de sporter draait aan de wielen om snelheid te maken. De handbike is een variant op het wielrennen: de trappers zijn handvaten en de stoel heeft versnellingen. "In de sprint halen we 45 kilometer per uur."

Trein
De Westerhaarse kreeg echter steeds meer plezier in de sport en maakte stappen. Ze nam een trainer in de arm en toen ging het hard. „Ik stapte in een trein waarvan ik niet wist dat Rio het eindstation was.” Via een worldcupwedstrijd kwalificeerde ze zich voor het WK en werd daar prompt derde. „Ik dacht: goh, dat ik dat nog kan. Het ging ineens vanzelf.”

Goud
Het parcours in de Braziliaanse kustplaats is haar niet op het lijf geschreven. Een lange, vlakke ronde. Ideaal voor renners die een hoog wattage kunnen rijden. Jansen is meer van de heuvelachtige parcoursen. "Maar als ik mijn kans krijg op goud, grijp ik die."

Almelo e.o.