Volledig scherm
Het herdenkingsmonument in Vroomshoop werd tot drie keer toe vernield. Daarom is er nu een plaquette die hufterproof is. © 4 mei comité Vroomshoop

Herdenkingsmonument in Vroomshoop hufterproof nadat vandalen toeslaan: ‘De maat was vol’

VROOMSHOOP – Voor het 4 mei-comité was de maat vol. Twee keer werd het herdenkingsmonument in Vroomshoop aangereden. En toen vandalen ook nog eens toegesloegen, volgde deze week de plaatsing van een hufterproof herinneringsbord met namen van gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een plaquette van ‘vandalismebesteding materiaal’, blijkt pure noodzaak in Vroomshoop. Tot die conclusie kwam het 4 mei comité, nadat het herdenkingsmonument al drie keer werd vernield. Eén keer door een vrachtwagen, vervolgens na een aanrijding van een personenauto en eind vorig jaar na het werk van vandalen.

Ook vlaggenstok moest eraan geloven

‘Toen eind vorig jaar onverlaten door vandalisme de glazen plaquette vernielden, terwijl ook nog eens de vlaggenstok naast het V-monument beschadigd werd, was voor het lokale 4 mei comité de maat vol’, aldus het comité. Een metaalbedrijf uit Vroomshoop heeft nu een herdenkingsplaat gemaakt die hufterproof is.

Twenterand verwijdert groen

De gemeente Twenterand nam eveneens maatregelen: door verwijdering van groen en struikjes baadt het Vredesplein meet in het licht, zodat er meer zicht is op het momument en in de hoop dat vandalen er minder snel toeslaan

Oorlogsslachtoffer Fokkert toegevoegd op plaquette 

Vormgever John Mulder van Buro Kordaat ontwierp de nieuwe plaquette, waarop nu ook de naam van oorlogsslachtoffer en dwangarbeider Hermannus Fokkert uit Vroomshoop is toegevoegd. Fokkert werd na verraad gedwongen te gaan werken in een werkkamp in Magdeburg in Duitsland en is daar op 14 december 1943 op 40-jarige leeftijd overleden.

Volledig scherm
Zo trof het 4 mei comité de plaquette eind vorig jaar aan. © 4 mei comité Vroomshoop
Volledig scherm
Door de vernieling, is er nu een plaquette die vandalismebestendig is. © 4 mei comité Vroomshoop

Almelo e.o.