Herman en Ina uit Westerhaar winnen Engels vliegerfestival: ‘Twentse ros was bijzonder’

VideoPORTSMOUTH - Het Twentse ros was al een schot in de roos. Maar Herman en Ina Plattje uit Westerhaar hebben ook lof geoogst met de andere vliegers die ze meenamen naar Portsmouth. Het echtpaar werd beloond met de eerste prijs.

Het mooiste 'display'. Die prijs ging afgelopen weekeinde aan de Engelse zuidkust naar Herman en Ina Plattje. "Die prijs voor het team dat de mooiste collectie vliegers de lucht in laat", zegt Plattje vol trots. Daarmee troefden de Plattjes zo'n 200 vliegeraars af. Niet alleen Britten, maar ook Amerikanen, Belgen en Fransen.

Paard

Vanaf woensdag waren ze in Portsmouth, gisterochtend reisden ze terug. Met 30 vliegers. Het Twentse Ros, waarmee Herman en Ina vorig jaar in het Australische Sidney de publieksprijs wonnen, was het populairst. "Dat vinden mensen bijzonder om te zien, zo'n paard in de lucht. Vooral ook kinderen."

Windkracht 9

Niet alle vliegers kon het stel oplaten. In Portsmouth stond afgelopen weekeinde windkracht negen. "Welke vliegers de lucht in kunnen, hangt af van de windomstandigheden. Zo hebben we zaterdag geprobeerd te vliegen met een turbine, een lange slang die ronddraait, maar die vloog helaas uit elkaar door de te harde wind. Dat heeft wat schade opgeleverd."

Vliegervakantie

Maar dat is te repareren, zegt Plattje. Het stel beleefde vooral een mooi weekeinde. "Dit is onze vakantie. Dat combineren we met vliegeren. We zijn nu een paar dagen bij huis, en dan gaan we weer naar Duitsland, waar ook een vliegerfestival is. En het weekeinde daarop gaan we naar Polen. Ook een vliegerfestival."

Volledig scherm
Herman en Ina Plattje uit Westerhaar winnen in Portsmouth de prijs voor de mooiste collectie vliegers. © Herman Plattje
Volledig scherm
Het Twentse Ros sierde afgelopen week de skyline van Portsmouth. Dankzij Herman en Ina Plattje uit Westerhaar. © Herman Plattje
Volledig scherm
Naast het Twentse Ros namen Herman en Ina nog een paard mee naar Engeland. © Herman Plattje
Volledig scherm
Ongeveer 200 vliegeraars namen deel aan het internationale festival. © Herman Plattje
Volledig scherm
De vliegers waarmee Herman en Ina Plattje de eerste prijs wonnen. © Herman Plattje
Volledig scherm
© Herman Plattje
Volledig scherm
© Herman Plattje

Almelo e.o.