Het CDA in Twenterand zit thuis voor de buis terwijl de rest van de raad vergadert over de gemeentebegroting
TWENTERAND - „Hoe we als CDA een bijdrage kunnen leveren? Nou eh, niet. Maar ja, dat is de consequentie van onze stap.” Dat zegt Roswitha Uitslag, voorzitster van de CDA fractie in Twenterand. Dinsdagavond, tijdens het begrotingsdebat, zat de hele fractie thuis.
Delen per e-mail
Het CDA in Twenterand wil het goede voorbeeld geven. Met z’n allen vergaderen in tijden van corona, dat vinden ze niet gepast. Uitslag zegt daarover. „We vragen in deze coronatijd veel van onze inwoners. En dan vind ik dat wij ook wel wat mogen doen.”
Politiek gaat nooit boven gezondheid.
Scherm
Terwijl de andere partijen gisteravond met moties kwam, zaten Uitslag en de drie andere fractieleden thuis naar de televisie te turen. Onthand want ze mochten niet mee doen. Dat ligt verankert in de wet. Die zegt dat er of fysiek of digitaal wordt vergaderd, maar niet allebei tegelijk. De bankzitters van het CDA hadden daar echter weinig moeite mee. Ze hadden in de aanloop naar het slotdebat schriftelijk al hun zegje gedaan. Ook dinsdagavond was er voor Uitslag geen enkele twijfel over de genomen beslissing. „Politiek gaat nooit boven gezondheid.”
De geloofsgenoten van de ChristenUnie zagen hun kans schoon en gaven gelijk in hun eerste spreekbeurt al een sneer naar de afwezige CDA’ers. Gerjan Smelt van de ChristenUnie zei het te betreuren dat een gelouterde partij als het CDA de media heeft gezocht met hun actie. „En ons daarmee in een kwaad daglicht stelt.”
Desondanks konden de raadsleden met elkaar praten over een sluitende begroting. Daarvoor moest wel een paar ton uit de reserves worden gehaald. Tot ongenoegen van SGP’er Jan Jonker die zei te twijfelen of Twenterand wel voldoende financiële weerstand heeft. „Onverantwoord” zei hij en „hoe solide is Twenterand nog?”
Speelruimte
De kwestie werd door Smelt (ChristenUnie) ook nog eens aangehaald. Hij constateerde dat de gemeenteraad steeds minder speelruimte heeft in de eigen begroting. Een groot deel van de kosten komt voort uit wettelijke taken die het Rijk op het bordje van gemeente heeft geschoven. Inclusief de kortingen.
Geld
Toch wil de gemeente het nodige geld uitgeven. Zo pleitte de grootste partij, Gemeentebelangen Twenterand er voor om het noodlijdende cultureel centrum Het Punt met geld van de schuldenlast te verlossen. Waar Erik Veltmeijer van de PVV niks in ziet. Die diende juist een motie in om te onderzoeken of Het Punt niet verkocht of verhuurd kan worden.
We hebben met een aantal moties meegestemd, dus in die zin doen we toch nog een beetje mee.
Hondenpoep
Zo kwamen talloze voorstellen voorbij. Van een hardere aanpak van hondenpoep (GBT) tot het opstellen van een fietsenplan (PvdA/GL) en het leefbaar houden van Bruinehaar (onder andere SGP). Bruinehaar zucht onder de vernatting van Europees beschermd natuurgebied Engbertsdijksvenen, dat door de PVV en CU hardnekkig een ‘moerasje’ werd genoemd. Tot irritatie van Stephan Reusken (PvdA/GL). Die kwam overigens met een voorstel een kinderburgemeester aan te stellen.
Dimensie
Roswitha Uitslag zag het thuis allemaal voorbij komen en meldde halverwege telefonisch over haar zelfverkozen quarantaine: „Ik zit hier op de bank te kijken. Het is wel apart. Dit heeft een hele andere dimensie natuurlijk, maar de strekking van het debat had ik wel verwacht. We hebben met een aantal moties meegestemd, dus in die zin doen we toch nog een beetje mee.”
Lang
De vergadering begon om 17.00 uur en was om 23.03 uur afgelopen. Anders dan anders zat er geen pauze voor een maaltijd in. Wel waren er enkele korte schorsingen.
De gemeentelijke begroting werd vlak voor elf uur met overgrote meerderheid aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.Van de tientallen moties kwamen er uiteindelijk negen in stemming. De rest werd weer ingetrokken nadat de wethouders hun zegje hadden gedaan. Twee van de moties haalden het niet, de rest wel.
Kinderburgemeester
Het idee voor een kinderburgemeester kwam niet in stemming. De burgemeester wil eerst wat tijd om de mogelijkheden te onderzoeken hoe jongeren het best bij de gemeentepolitiek kunnen worden betrokken. Daar nam de raad genoegen mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Willibrordkerk in Geerdijk te koop, maar erin wonen mag niet
GEERDIJK - Lang was er verzet tegen de voornemens van de West-Twentse Marcellinusparochie om de Willibrordkerk te sluiten, maar het gebouw staat inmiddels te koop. Uniek Makelaars biedt het pand aan voor 325.000 euro, inclusief parochiewoning. -
Jolein uit Vriezenveen moet huis uit, nadat haar Jan bij de buren door de daken zakt
VRIEZENVEEN - Een war zone. Zo omschreef een woordvoerder van woningcorporatie Mijande de situatie in Vriezenveen, nadat de vriend van een huurder vorig jaar september bij meerdere buren door de daken zakte. Het was het dieptepunt in een lange periode van overlast aan de Koolmees in Vriezenveen. Overlast waar nu een einde komt. -
Blue monday Dit zijn de ‘allervrolijkste foto’s’ uit Twente: ‘Elke keer een lach op mijn gezicht’
ENSCHEDE - Wat zijn ze verschrikkelijk mooi: momenten waar we (nog steeds) zó immens gelukkig van worden als we eraan terugdenken. Met een beetje geluk vangen we ze in een foto... -
Bertus (89) uit Vroomshoop overlijdt dag na begrafenis eigen vrouw: ‘Jullie zijn weer samen’
HARDENBERG/VROOMSHOOP - Hij kon de begrafenis van zijn Will nog net bijwonen. Dankzij het Hardenbergse ziekenhuis en de Wensambulance Oost-Nederland. Een dag na het afscheid van zijn echtgenoot, is ook Vroomshoper Bertus de Groot overleden. Beide echtelieden zijn 89 jaar oud geworden. -
Gemist? AVG staat Twents verpleeghuis in de weg & mogelijk schaatsen dit weekend
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht op een rij gezet. Dit is het nieuws van maandag 11 januari.
-
PREMIUM
Twentse markt zakelijk vastgoed krijgt fikse dreun: ‘Kantoren worden ontmoetingsplekken’
ENSCHEDE - De markt voor zakelijk vastgoed in Twente is vorig jaar fors teruggelopen. Er werd ruim een derde minder kantoor- en bedrijfsruimte verhuurd. Qua winkels was er nog geen pijn, maar wordt 2021 ‘een zeer spannend jaar.’ -
PREMIUM
video Hoogleraar vanuit Zuid-Frankrijk: geschrokken van huizen langs kanaal Almelo - De Haandrik
DAARLERVEEN - Tijdens een lockdown vanuit Zuid-Frankrijk naar Daarlerveen rijden, om daar met eigen ogen te zien hoe de huizen langs kanaal Almelo - De Haandrik erbij staan. Hoogleraar Stefan van Baars deed het in december. De specialist grondmechanica en geotechniek schrok van wat hij aantrof. „Bewoners staan compleet machteloos tegen de ambtenarij.” -
Bewoners beschadigde kanaalhuizen langer in onzekerheid door corona
DAARLERVEEN/GEERDIJK - Opnieuw een tegenvaller voor de bewoners van beschadigde huizen langs kanaal Almelo - De Haandrik. In januari en februari zou bij veel bewoners een expert de schade opnemen, als basis voor de schadevergoeding die de provincie Overijssel gaat betalen. Maar vanwege de coronamaatregelen wordt dit uitgesteld tot na 1 maart.