Volledig scherm
De afdeling heemkunde van het Historisch Museum Vriezenveen krijgt een moderne uitstraling. © Historisch Museum Vriezenveen

Historisch Museum Vriezenveen op interactieve toer met plaatselijke geschiedenis

VRIEZENVEEN – Nadat het Historisch Museum Vriezenveen zes jaar geleden haar Rusland-afdeling al moderniseerde, is het nu de beurt aan de afdeling heemkunde. Dankzij een subsidie van het Mondriaanfonds, de provincie Overijssel en het Landschap Overijssel krijgt de afdeling een moderne uitstraling

Interactief

De ‘herenkamer’ op de eerste verdieping wordt dit voorjaar ingrijpend verbouwd, om alle Vriezenveense verhalen op een indringende en interactieve wijze in beeld te brengen. De wanden worden voorzien van fotobehang met een tijdlijn en nieuwe banners. Er komen nieuwe vitrines en er komt een videohoek en ook iPads met verhalen. Verhalen kunnen verder opgeroepen worden via een nieuw touchscreen centraal in de ruimte. Ook de verlichting wordt aangepast.

Geschiedenis

De afgelopen maanden heeft het museum de volledige geschiedenis geordend, evenals een grote hoeveelheid verhalen. Onder meer over de verplaatsingen van het dorp, over de grote brand, over de ontvening, de rol van de Schipsloot en de ruilverkaveling, over de oorlogsjaren, over de relatie met de graaf van Almelo, over de kloosters rond het veen, over het dialect en de plaatselijke gebruiken, over het ontstaan van Aadorp en over de Weitemanslanden.

Gelijkenissen 

Villa5 uit Ommen voert het ontwerp uit. Het bureau was eerder betrokken bij tentoonstellingen over de IJsseldelta, Dalfsen en het koloniehuis Frederiksoord. Het ontwerp van deze nieuwe afdeling heemkunde toont gelijkenissen met de inrichting van de Rusland-afdeling.

Almelo e.o.