Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Hof Tweewielers in Vriezenveen dreigt zaak te moeten verlaten door enorme huurachterstand

VRIEZENVEEN - De kans is groot dat Hof Tweewielers de winkel aan het Westeinde spoedig moet verlaten. Dat eist de pandeigenaar bij de kortgedingrechter, na een enorme huurachterstand.

Nog geen twee jaar nadat Hof Tweewielers een tienjarige huurovereenkomst tekende, dreigt de ondernemer het pand te moeten verlaten. Het bedrijf ging op 15 januari 2018 een lange verbintenis aan met pandeigenaar Holland Immo Group (HIG), maar al snel liet de ondernemer het na de huur te betalen. HIG wil nu dat Hof Tweewielers het pand zo spoedig mogelijk verlaat. 

Dat liet Johan van Emden, raadsman van het vastgoedbedrijf, gisteren weten bij de kortgedingrechter. HIG eist dat Hof binnen drie dagen het pand heeft ontruimd, als de rechter het vastgoedbedrijf daadwerkelijk in het gelijk stelt. 

Huurachterstand

Aan het Westeinde biedt Hof Tweewielers zowel reguliere fietsen en racefietsen aan, als bakfietsen, elektrische fietsen en elektrische scooters. Maar hoe goed het met de zaken gaat, is de vraag. De huurachterstand van Hof Tweewielers is inmiddels opgelopen tot 30.644,49 euro. Met een wettelijke boeterente (5671,51 euro) en de reeds gemaakte incassokosten (5561,97 euro), moet het Vriezenveense bedrijf nog 41.877,97 euro betalen aan HIG. 

Hof Tweewielers moest 3086,48 euro huur per maand betalen, maar rechter Haarhuis constateerde: „Er is vaker niet betaald dan wel betaald.” Het vastgoedbedrijf stuurde meerdere aanmaningen en een sommatie, maar inmiddels is er een patstelling ontstaan. Ook ziet HIG geen kansen meer om er onderling nog uit te komen met Hof, gaf Van Emden aan in de rechtbank. ‘Er lijkt sprake te zijn van financieel onvermogen’, stelt HIG in het dossier. Volgens HIG wordt de huurachterstand ‘niet door gedaagden betwist’. 

Uitspraak 

De pandeigenaar heeft er inmiddels geen vertrouwen meer in dat Hof nog aan de betalingsverplichtingen kan voldoen en wil daarom snel weer de beschikking krijgen over het pand, om het opnieuw te verhuren of verkopen. Even was ook Hof Tweewielers nog met het Eindhovense vastgoedbedrijf in onderhandeling over de aankoop, zegt Van Emden. „Maar het bedrijf kreeg de financiering niet rond.”  

Volgens de raadsman rekt de fietsenwinkel sindsdien de juridische procedure. „Kort voor de zitting hebben ze nog geprobeerd de zaak aan te houden (uitstellen, red.).” Daar ging de rechter niet in mee. Ook zonder de aanwezigheid van beide eigenaren, nam rechter Haarhuis de zaak in behandeling.

De eigenaren van Hof Tweewielers willen ook niet reageren op de kwestie. Rechter Haarhuis doet donderdag uitspraak. Mocht HIG zijn zin krijgen, dan krijgt Hof Tweewielers wel langer de tijd om de zaak te ontruimen dan drie dagen. Haarhuis: „Dat is wel erg kort.” 

Almelo e.o.