Volledig scherm
De gemeenteraad van Twenterand in vergadering, op archiefbeeld. © Bert Kamp

Insprekers maken gehakt van bezuinigingsplannen Twenterand

VRIEZENVEEN - Elf insprekers van instellingen en organisaties maakten woensdagavond 22 juni gehakt van bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders van Twenterand. Stuk voor stuk wezen deze 'grote gesubsidieerde instellingen'', zoals de stichting ZorgSaam Twenterand, de stichting Openbare Bibliotheek Twenterand en stichting De Klup, duidelijk welke 'dramatische gevolgen' de voorstellen kunnen hebben: zoals de sluiting van een vestiging van de bibliotheek en één of twee jongereninlopen. De oppositiepartijen Gemeentebelangen Twenterand (GBT), VVD en D66 drongen aan op het terugnemen van het voorstel, maar daar wilde wethouder Bert Oudendijk aanvankelijk niets van weten. Hij ging later alsnog overstag, er komt een nieuw voorstel.

De gesubsidieerde instellingen moeten in het voorstel van het college gezamenlijk 250.000 euro inleveren. Daarvan is 50.000 euro al binnen, want dat bedrag kan door de Stichting De Cirkel (kinderopvang) worden bezuinigd. De insprekers zoals die van de musea hadden allemaal een sterk verhaal: steeds werd duidelijk wat de gevolgen zijn. Heel conreet: het bestuur van de stichting Peddemorsboerderij in Vriezenveen levert de sleutel in en zegt de huur van de museumboerderij op wanneer de korting van 2.500 euro door zou gaan. Want het gros van de huidige subsidie gaat al bijna volledig op aan vaste lasten. Ook de stichting Veenmuseum in Westerhaar kwam met een vergelijkbaar verhaal: daar ging het om onder meer het probleem rond de toiletten. ,,Je moet nu bij wijze van spreken de broek op de gang al laten zakken'', aldus secretaris Robert Santman van de Stichting Veenmuseum Vriezenveenseveld.,,Uit oogpunt van volksgezondheid is een nieuw toiletblok wenselijk. Zeker gezien het aantal bezoekers dat we krijgen. Weet dat er in een half jaar tijd wel 12.000 bezoekers komen.''

Politiek gevoel
De GBT-fractie was des duivels over het voorstel. ,,Dit is broddelwerk'', aldus fractievoorzitter Mark Paters. Hij gaf aan te twijfelen of Oudendijk wel de juiste man is voor deze klus. Zijn fractie overweegt zelfs een motie van wantrouwen tegen de wethouder, wanneer er niets zou veranderen aan het voorstel. Oudendijk zou onvoldoende 'politiek gevoel' hebben. Daar dacht de fractie van de ChristenUnie - de partijgenoten van Oudendijk - weer heel anders over. Raadslid Carla Hilberink vond dat de wethouder zijn huiswerk juist goed had gedaan. De coalitiegenoot van de ChristenUnie, het CDA, was opvallend kritisch over het voorstel. Fractievoorzitter Henk Kerkdijk was minder hard in zijn teksten, maar hij gaf te kennen een aantal voorstellen 'discutabel' te vinden.

Slotsom
Uiteindelijk kwam de raad tot de slotsom dat de wethouder met een nieuw voorstel dient te komen. Oudendijk wilde toezeggen deze volgende week vrijdag 1 juli klaar te hebben, maar dat is niet de bedoeling,,Neem daarin nou alles mee wat er vanavond is benoemd'', aldus Paters. ,,Maak er geen haastklus van. Wat mij betreft wordt het september. Als het volgende week klaar moet zijn, heb ik er weinig vertrouwen in dat het een wezenlijk ander voorstel wordt.'' De wethouder wordt min of meer teruggestuurd naar de tekentafel om met een beter voorstel te komen. ,,Anders komt het met het vertrouwen ook niet goed'', waarschuwde Paters.

Oudendijk gaf aan 'goed naar de inbreng van alle insprekers te hebben geluisterd. En met die informatie wil hij aan de slag.VVD-raadslid Chris Walraven: ,,Het moet hem duidelijk zijn dat de voorstellen tot maatschappelijke onrust hebben geleid.''

Almelo e.o.