Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Inwoner Vroomshoop moet na taakstraf mogelijk nogmaals voorkomen

VROOMSHOOP/ALMELO - Is de 72-jarige Jan Hendrik M. uit Vroomshoop met een schikking die hij eerder met het Openbaar Ministerie heeft getroffen voldoende gestraft voor belastingfraude? Dat is de vraag waarover de meervoudige kamer van de Rechtbank Overijssel zich de komende dagen moet buiten.


De zaak tegen de inwoner van Vroomshoop diende maandag 6 juni M. was niet aanwezig omdat het Openbaar Ministerie al geschikt had met hem. De officier van justitie vroeg daarom de zaak niet-ontvankelijk te verklaren.

Dagvaarding
M. heeft als directeur/eigenaar van een bouwbedrijf de zaak geflest, om het maar in normaal Nederlands te zeggen. Op de tenlastelegging staan verschillende zaken in de periode van 2003 tot en met november 2007.
M. werkte met zijn bedrijf voor - onder meer - het bedrijf Mekufa bv in Vroomshoop, zo staat gemeld in de dagvaarding. Op 14 maart heeft de aannemer een rekening van 82.824 euro gestuurd naar Mekufa. Er zou grondwerk zijn verricht, evenals rioleringswerk en bestratingswerk. In de loop van tijd wordt door de aannemer voor een bedrag van ruim twee ton aan rekeningen gestuurd aan Mekufa. Maar de rekeningen heeft M. volgens het Openbaar Ministerie vervalst. De factuurbedragen waren opgehoogd, waarmee M. trachtte de Belastingdienst te tillen.

Onderzoek
Tijdens de behandeling, bleek dat de meervoudige kamer deze zaak al eerder heeft bekeken. Toen is echter afgesproken dat er nog aanvullend onderzoek moest komen. Met het OM heeft de verdachte inmiddels een deal. Hij heeft een werkstraf gekregen van 80 uur, die straf heeft hij ondertussen uitgevoerd. Bovendien is in de schikking bepaald dat M. een boete moet betalen als hij opnieuw in de fout gaat. Bij het treffen van de schikking heeft volgens de officier van justitie meegespeeld dat het bedrijf van de man niet meer bestaat.

Schikking
Blijft de vraag of de meervoudige kamer zich kan vinden in de schikking die het Openbaar Ministerie met de Vroomshoper heeft getroffen. Als de meervoudige kamer eveneens vindt dat de zaak niet-ontvankelijk is, dan kan het dossier gesloten worden voor de voormalige ondernemer. Als de rechtbank anders beslist, dan moet M. zich alsnog in de rechtszaal verantwoorden voor zijn handelen.

Uitspraak 20 juni.

Almelo e.o.