Volledig scherm
In Vriezenveen is de berm al afgezet, in Daarlerveen worden barricades geplaatst. © News United / Emiel Geerding

Inzakkingsgevaar: Overijssel plaatst barricades langs kanaal in Daarlerveen

DAARLERVEEN – Om inzakkingen van damwanden en gevaar voor weggebruikers te voorkomen, heeft de provincie Overijssel woensdag barricades langs het kanaal in Daarlerveen geplaatst.

Verzakkingen

De provincie Overijssel is begonnen met het plaatsen van barriers en barricades in bermen langs Kanaal Almelo – De Haandrik. Zoals recentelijk al gemeld in deze krant zijn de damwanden op meerdere locaties in een slechtere staat dan de provincie vooraf verwachtte. Op enkele plekken zijn de damwanden nog slechts een millimeter dik en dreigen verzakkingen als de damwanden te zwaar belast worden, bijvoorbeeld door auto’s en vrachtwagens die door de berm rijden of in de berm parkeren.

Spoed

Woensdag is een groot deel bij Daarlerveen al voorzien van barricades. In Vriezenveen aan de Daarlerveenseweg zijn ook al maatregelen genomen om te voorkomen dat verkeer, en met name het vrachtverkeer van Coes, niet door de berm rijdt. Vroomshoop volgt. Alle barricades blijven staan tot de damwanden zijn vervangen. De provincie heeft, vanwege de veiligheidsrisico’s en risico’s op schades aan aanliggende panden als damwanden inzakken, spoed gezet achter die werkzaamheden. 

Hotspot

Het onderzoek naar de damwanden maakte deel uit van een groter onderzoek naar problemen bij 120 kanaalwoningen, over een traject tussen Vriezenveen en Hardenberg, waarvan de hotspot  zich bevindt in Geerdijk. Die huizen hebben schade opgelopen, vermoedelijk na werkzaamheden aan het kanaal. Onderzoeksbureau Deltares moet de exacte oorzaak nog vastleggen.

Drie plekken

Op deze drie plekken worden barricades geplaatst: In Vriezenveen aan de Daarlerveenseweg, vanaf de Hammerweg richting het noorden over een lengte van circa 160 m aan de westzijde van het kanaal. In Daarlerveen aan de Brugstraat tussen de Westerveenweg en brug Daarlerveen aan de oostzijde van het kanaal over een lengte van circa 1700 meter. In Vroomshoop aan de Hoofdstraat tussen de Grote Puntbrug en de Tonnedijkbrug aan de westzijde van het kanaal over een lengte van circa 800 meter.

Almelo e.o.