Volledig scherm
Een graf. © Getty Images/EyeEm

Jan uit Vriezenveen wil begraven worden in bosje bij zijn bedrijf, maar dat mag niet

DEN HAAG/VRIEZENVEEN - De Vriezenveense pluimveehouder Jan Dasselaar mag geen privébegraafplaats voor hem en zijn familieleden maken op zijn kippenbedrijf. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, het hoogste orgaan op het gebied van bestuursrecht in ons land.  

Dasselaar heeft het bedrijf overgenomen van zijn ouders en is emotioneel sterk verbonden aan een bepaald bosje op zijn bedrijf aan de Harmsenweg, waar hij begraven wil worden. 

„Het is voor mij super, super, superbelangrijk”, gaf Dasselaar eerder tegenover Tubantia aan. „Als dit mag, als ik weet dat ik hier begraven mag worden, zou mij dat een ontzettende gemoedsrust geven.” 

De gemeenteraad van Twenterand wilde de privébegraafplaats echter niet opnemen in het bestemmingsplan waarin zaken rond buitengebieden zijn geregeld. Vorige maand stapte Dasselaar met zijn echtgenote naar de Raad van State, maar die heeft zijn beroep nu afgewezen.

Niet per se tegen

De gemeente Twenterand is niet faliekant tegen de wens van de agrariër. Maar omdat het de eerste keer is dat de gemeente met zo’n verzoek te maken krijgt, wil Twenterand er eerst beleid voor ontwikkelen. 

‘Als nu al wordt ingestemd lopen we het risico dat er lukraak privégraven ontstaan’, stelt de gemeente. In het voorontwerp van het bestemmingsplan was een privégraf voor de familie Dasselaar opgenomen, maar door een amendement - oftewel een voorstel - van de gemeenteraad sneuvelde dat.

Almelo e.o.