Jebroer bedankt honderden fans in Vriezenveen: 'Heb niets tegen geloof'

VideoVRIEZENVEEN – Rapper Jebroer heeft maandagmiddag in Vriezenveen honderden jonge fans bedankt voor hun steun. "Het doet me goed dat er zoveel mensen hier zijn."

De artiest raakte in opspraak door een brief die de Hervormde Gemeente Vriezenveen stuurde aan haar leden. Daarin wordt gewaarschuwd voor een lied van Jebroer, met als titel 'Kind van de Duivel'. De kerk roept in de brief haar leden op om met hun kinderen de tekst, die volgens de kerk 'door merg en been' gaat, te bespreken. Het voelde voor de rapper als een verbod op zijn lied.

Direct na het nieuws over de brief van de Hervormde Gemeente in Vriezenveen stroomden via sociale media de steunbetuigingen binnen, zegt de rapper. "Fans stuurden dat ze zich schaamden voor die brief. Dat deed me goed." In zijn ogen heeft de Hervormde Gemeente met de brief de aandacht voor 'Kind van de Duivel' alleen maar groter gemaakt. En dat kwam hem natuurlijk niet slecht uit, geeft hij toe. Lachend: "Het is zelfs landelijk nieuws geweest."

Uit een box bovenop een auto knalt de door Vriezenveense dominees gehekelde tekst over het plein. 'Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen. Feesten alsof elke dag hier mijn laatste is, hoop dat je deze draait op mijn begrafenis.' De kinderen en de rapper vinden het prachtig.

Volledig scherm
Rapper Jebroer, met gele pet, te midden van zijn fans uit Vriezenveen. © eigen foto

"Ik heb niets tegen het geloof", vertelt Jebroer tussen het zetten van handtekeningen en het poseren voor foto's door. "Maar mensen moeten beseffen dat in jezelf gelooft, voor je in iets anders gelooft." Wel heeft hij iets tegen mensen die zijn shows cancelen, zoals onlangs in Ouddorp. Jebroer snapt dat niet, omdat hij een ander ook niet oplegt iets niet te zeggen. "Laat mekaar toch gewoon."

Dat de oproep van de kerk hem in Vriezenveen geen windeieren heeft gelegd, werd maandagmiddag wel duidelijk. Via sociale media had hij zijn komst aangekondigd, de rapper liet zelfs een vliegtuigje met een bedankbanier (zie foto) overvliegen. "Ik ben hier omdat ik wilde zien hoe het hier was en omdat ik hoorde dat veel mensen mijn muziek mooi vinden. Dat blijkt wel", wijst hij op iedereen om hem heen.

Volledig scherm
Het spandoek waarmee Jebroer V riezenveen bedankt. © News United / Emiel Geerding

Optreden deed hij niet, maar daar had hij ook nauwelijks tijd voor: van jong tot oud wilden ze met hem op de foto. Zoals Yael Eshuis, Jelle Kalsbeek, Rosalie van Hemert, Jikke Hoften en Marell Spijkers. "Het is goede muziek, maar de tekst slaat nergens op", is Eshuis duidelijk.

Zij kreeg, net als Jelle Kalsbeek, de desbetreffende brief thuis. "Ik moest hem lezen", zegt Kalsbeek. "En we hebben er over gesproken. Mijn ouders vonden de tekst nergens op slaan. Maar er is veel meer muziek die nergens op slaat. Ja, ik zing het nummer wel mee. En ik weet heus wel dat ik geen duivelskind ben."

Volledig scherm
Jelle Kalsbeek (rechts) met Jebroer. © Jelle Kalsbeek

De aanwezige jongeren vinden het een gave actie van de artiest. Zoals ook Lars Reekers, Pepijn Bos, Romy Companjen en Chris Dasselaar. Reekers heeft zelfs zijn muziekbox mee, en maakte daarmee goede sier bij de rapper; zo kon op vol volume de hit worden afgespeeld. "Haha, mooi he!?" 

Ze twijfelden even of hij ook echt naar Vriezenveen zou komen, maar vinden het prachtig. Van die kerkbrief snappen ze weinig, die heeft hem alleen maar populairder gemaakt. Reekers: "Iedereen vindt het een mooi nummer, daar moeten we niet zo'n probleem van maken."

Volledig scherm
Chris Dasselaar (links), Pepijn Bos, Lars Reekers en Romy Companjen. © Arjan te Bogt

Almelo e.o.