Volledig scherm
De 18-jarige Cars Bijlstra uit Den Ham maakt furore met zijn videobedrijf. © Bert Kamp

Jonge Hammenaar timmert aan de weg met eigen videobedrijf

DEN HAM - De 18-jarige Cars Bijlstra uit Den Ham stond nog niet eens zo heel lang geleden op het punt een bijbaan te zoeken als vakkenvuller of magazijnmedewerker van de plaatselijke supermarkt. Hij koos eigen een andere weg: Cars begon zijn eigen videobedrijf: Studio Bijlstra. Van bedrijfsreportages tot wellicht ooit een speelfilm...

De scholier media en redactie aan het ROC van Twente begon een jaar geleden met video’s maken. „Via mijn opleiding kwam ik aanraking met videografie. Ik begon bij evenementen in de buurt met filmen, maar al snel kwam de vraag of ik voor het zwembad De Groene Jager een video wilde maken.”

Zo begint het balletje te rollen. Cars begint vrijwillig, maar al snel krijgt hij betaalde opdrachten. „Ik ben natuurlijk nog jong, dus ik hoef er niet veel mee te verdienen. En ja, ik verdien nu toch geld met wat leuk vind.’’

Goedkoop
Hoeveel de 18-jarige dan verdient met het produceren van een video? „Een paar honderdjes. Daar ben ik best goedkoop mee, grotere bedrijven vragen al snel meer dan 1.000 euro voor een video. Uiteindelijk verdien ik ongeveer evenveel als die jongens bij de Jumbo in Den Ham.”

Investeren
Het merendeel van de verdiensten investeert Cars direct weer in Studio Bijlstra. „Ik begon met een simpel cameraatje, maar heb ondertussen al aardig wat apparatuur bij elkaar gespaard.”

De scherpe prijs is echter niet de enige reden dat steeds meer bedrijven hem weten te vinden. „Ik ben bezig met mijn passie en geniet er echt van. Dat zien en waarderen mensen.” Video’s worden bovendien steeds belangrijker, weet Cars. „Neem maar van mij aan dat tekst steeds minder belangrijk wordt om een boodschap over te brengen. Op sociale media zie je al dat video’s het veel beter doen dan alleen maar een berichtje en een webshop als Coolblue doet ook steeds meer met beeld.”

Combineren
Dat Cars het steeds drukker heeft met zijn bedrijf, maakt dat het wel steeds lastiger te combineren is met school. „In de avonden en in het weekeinde ben ik bijna alleen maar met Studio Bijlstra bezig. Maar ik ga ook wel achter de vrouwen aan hoor...’’

Dat de Hammenaar na zijn studie blijft filmen is duidelijk, maar hij twijfelt in welke richting hij het moet zoeken. „Als ik klaar ben met studeren kan ik het bedrijf wat meer laten groeien. Misschien ga ik zelfs voor televisie reclames maken. Het commerciële aspect en het nadenken over doelgroepen vind ik erg leuk. Maar ook de filmacademie lijkt me mooi. Werken met acteurs, proberen emoties en een verhaal over te brengen.”

Almelo e.o.