Volledig scherm
Huizen langs het kanaal dreigen onbewoonbaar te worden. © Carlo ter Ellen DTCT

Kanaaldrama: bewoners horen eindelijk hoe 300 huizen zwaar beschadigd raken

GEERDIJK - De bewoners van driehonderd beschadigde huizen weten op 30 maart eindelijk waar ze aan toe zijn. Op die dag worden de langverwachte uitkomsten van het onderzoek naar de schade langs kanaal Almelo - de Haandrik gepresenteerd.

Huizen langs het kanaal worden op dit moment overeind gehouden met zware balken en houten palen. Gevels dreigen in te zakken, er zitten scheuren in bakstenen, kelders staan vol water en bestrating is verzakt. De werkzaamheden aan het kanaal Almelo - de Haandrik zijn mogelijk de oorzaak. Maar zeker is het niet. Daarom is de afgelopen maanden in opdracht van de provincie Overijssel onderzoek gedaan door TNO en Deltares.

Komt er schadevergoeding?

Op 30 maart weten de bewoners nog niet gelijk of en hoeveel schadevergoeding zij kunnen verwachten. Op die dag ontvangt de provincie Overijssel het onderzoeksrapport uit handen van de onafhankelijke deskundigencommissie. „Zodra wij het rapport hebben ontvangen sturen wij het naar de bewoners toe. In aanloop naar 30 maart informeren wij bewoners over wat er op 30 maart en in het vervolgproces gaat gebeuren. Er is op dat moment dus nog geen duidelijkheid voor woningeigenaren wat dit specifiek voor hun individuele situatie betekent”, aldus een woordvoerster van de provincie. 

Huizen onbewoonbaar

Bij alle beschadigde huizen, inmiddels ruim driehonderd, zijn experts langs geweest om de schade op te nemen. Huizen in de kanaaldorpen Geerdijk en Daarlerveen zijn het zwaarst getroffen. Maar ook in bijvoorbeeld Vroomshoop en Beerzerveld zitten bewoners met zware problemen. Twee gezinnen moesten hun huis al verlaten omdat het er te onveilig was.

Kanaal Almelo - de Haandrik is tussen 2011 en 2016 geschikt gemaakt voor schepen van 700 ton. Daarvoor is het kanaal uitgebaggerd, zijn vijf nieuwe bruggen geplaatst, damwanden vervangen en wachtplaatsen aangelegd. Hierdoor kan er meer en grotere scheepvaart over het kanaal. 

Tientallen miljoenen liggen klaar

De provincie Overijssel heeft al aangekondigd de schade te betalen als uit het onderzoek blijkt dat de schade daadwerkelijk door de werkzaamheden is veroorzaakt. De provincie heeft daarvoor al tientallen miljoenen euro’s gereserveerd.

Almelo e.o.