Volledig scherm
Jeugdleden van de Skeeler- en Wielervereniging Twenterand in actie tijdens de jaarlijkse skeelertoertocht. © Lars Smook

Klacht skeelerclub Twenterand: 'wegen zijn beter dan onze baan'

VRIEZENVEEN - Skeeler- en wielervereniging Twenterand aast op status als basissportvereniging. Bovendien wil de club net als de IJsclub De Eendracht dat de skeelerbaan aan de Geesterenseweg wordt gerenoveerd. Die wensen werden tijdens de zaterdag 25 juni gehouden skeelertoertochten nog eens onder de aandacht gebracht.

„De meeste wegen die wij vandaag passeren zijn veel beter dan onze skeelerbaan”, verzucht Jan Valk, bestuurslid van SWC Twenterand, als hij even een korte pauze neemt tijdens de jaarlijkse skeelertoertocht van de club.

Bovenlaag
Dat de wegen waarover het peloton deze zaterdag 25 juni honderd kilometer skeelert beter zijn dan de baan waar de vereniging traint, is niet gek. De baan is dringend aan vervanging toe. „De bovenlaag van de baan is 15 jaar oud, is ruw en laat los. Eigenlijk had de renovatie dit jaar al moeten gebeuren, maar daarvoor ontbrak het geld”, vertelt Valk.

60.000 euro
De renovatie van de baan kost 60.000 euro. De helft van dat bedrag kan de club op tafel leggen samen met IJsclub De Eendracht, de eigenaar van de baan. Voor de overige 30.000 euro schakelen de clubs de gemeente in. „We hebben al diverse gesprekken gevoerd met politieke partijen, de wethouder en met het sportplatform. De Eendracht is daarbij wel echt de kartrekker”, benadrukt hij. „Ik heb het gevoel dat de partijen positief staan tegenover onze vereniging.”

Subsidies
Om in aanmerking te komen voor geld van de gemeente, helpt het als de skeelerclub de status van basissportvereniging krijgt. „Als je eenmaal die status hebt, maak je meer kans op subsidies. Nu grijpen we altijd mis. Bijna elke sport kan geld krijgen, maar wij niet. Het is ook belangrijk om de jeugd een keuze te bieden en ze zo van de straat te houden, niet iedereen wil voetballen”, aldus Valk.

Vertrokken
Of de vereniging volgend jaar weer gebruik kan maken van de baan, is nog de vraag. „De asfaltlaag komt steeds losser te liggen, het is afwachten hoe de baan na de winter onder het water vandaan komt”, stelt Valk. Op dit moment traint de vereniging er nog wel. „Er zijn al andere verenigingen vertrokken vanwege de slechte baan, zij willen wel graag terugkeren als er een nieuwe baan ligt. Als deze baan te slecht wordt, moeten we naar Wierden, terwijl onze leden toch vooral uit Vriezenveen komen. Bovendien is dit wel de oudste skeelerbaan van Nederland, gezien de historische waarde moet deze baan echt voor Vriezenveen behouden blijven.”

Volledig scherm
Deelnemers aan de 100 kilometer skeelertoertocht vanuit Vriezenveen. © Lars Smook
Volledig scherm
Jan Valk voert het skeelerpeloton aan tijdens de toertocht over 100 kilometer. © Lars Smook

Almelo e.o.