Volledig scherm
Links De Lourenshoeve, rechts Adventure Point. © Marieke Amelink

Klagende ondernemer in Den Ham krijgt z’n zin: buurman mag voorlopig niet uitbreiden

DEN HAAG/DEN HAM - Het bedrijf Outdoor Unlimited/Adventure Point van ondernemer Bas Nijland in Den Ham mag voorlopig niet uitbreiden. Dat heeft de Raad van State in Den Haag besloten.

De Lourenshoeve, bestaande uit een manege en een bungalowpark, van Lourens Brinkman verzette zich tegen de uitbreidingsmogelijkheden van de overbuurman. Beide bedrijven zijn gevestigd aan de Flierdijk in het buitengebied van Den Ham. 

De Raad van State heeft nu een streep gezet door de plannen. Het orgaan is de hoogste rechter op het gebied van bestuursrecht in Nederland.

Geluidsoverlast en parkeerdruk?

De reden van het besluit is dat de gemeente Twenterand op een rechtszitting op 12 september aangaf onzeker te zijn geworden over de uitbreidingen. Twenterand wil meer onderzoek doen naar te verwachten geluidoverlast, parkeerdruk en bezoekersstromen. 

Omdat de gemeente zelf niet meer achter dit deel van het bestemmingsplan staat, is het vernietigd. 

Horeca wél toegestaan

De Raad van State heeft in het nadeel van De Lourenshoeve al wel bepaald dat de uitbreiding bij Nijland met horeca geen nieuwe stedelijke ontwikkeling is en dat het rond de Flierdijk geen stil gebied is maar een gemengd gebied met wat meer rumoer. Daardoor is de horeca van Adventure Point toegestaan. 

Brinkman ageerde daartegen en repte van overlast voor de bezoekers van zijn vakantiepark. Die bezoekers komen naar Den Ham voor de rust, stelt hij, terwijl hij een beeld schetste van ronkende discobussen vol feestgangers, met harde muziek. 

Almelo e.o.