Volledig scherm
Tot dusver is geen enkele keer gebleken dat Hotting regels overtreedt. © Bert Kamp

Klagers verzoeken opnieuw te handhaven bij kippenboer in Geerdijk

GEERDIJK - Pluimveehouder Marc Hotting uit Geerdijk hoeft niet te boeten, na - opnieuw - klachten vanuit de buurt. Het bedrijf zou, volgens omwonenden, meerdere regels te overtreden, maar daar is tijdens een inspectie niets van gebleken.

Dat oordeelt de gemeente Twenterand, na een advies van de Omgevingsdienst Twente (ODT). De ODT nam de milieugerelateerde klachten afgelopen zomer onder de loep en gaf de gemeente vervolgens het advies om niet te handhaven.

Het handhavingsverzoek was een kopie van een eerder handhavingsverzoek, toen ingediend door een andere verzoeker. Daarmee laten klagers vooral zien te volharden. Al sinds 2017 regent het immers klachten over de pluimveehouder: Van bouwovertredingen tot aan kippen die te dicht bij de woning van buren komen én het veroorzaken van stofoverlast.  Maar nooit zijn de klagers in het gelijk gesteld.

Bladblazer

Zelf gaf Hotting toe dat hij, twee jaar geleden, één keer een fout heeft gemaakt. Door de stallen schoon te blazen met een bladblazer, volgden grote stofwolken. Hotting betuigde spijt en de hoogste bestuursrechter zag zijn fout destijds al door de vingers. Maar vooralsnog is niet vastgesteld dat de pluimveehouder vaker voor ‘stofemissie’ heeft gezorgd.

Dat stelt ook de omgevingsdienst vast. Ook overtreedt Hotting geen regels met het opslaan van agrarische bedrijfsstoffen. Die klachten maakten immers deel uit van hetzelfde handhavingsverzoek. Daarin werd ook geklaagd over de grens van de inrichting, de omheining en het in- en uitrit bij Hotting. De gemeente heeft ook daarin geen overtredingen waargenomen en wijst het handhavingsbesluit af.

Hotting gaf recent bij de Raad van State al aan dat er één kwade genius is: een buurvrouw zou ‘alles in het werk stellen’ het bedrijf aan de Polderweg weg te krijgen. Hotting is zich van geen kwaad bewust en gaf destijds aan dat zijn kringloop-pluimveebedrijf juist precies is wat ‘landbouwminister Carola Schouten voor ogen heeft’.

Almelo e.o.