Volledig scherm

Kleine financiële plus voor Twenterand

VRIEZENVEEN - Het financiële jaar 2015 kan door de gemeente Twenterand met een kleine plus worden afgesloten. Er is 60.000 euro over in de gemeentelijke financiën.

Het financiële jaar 2015 kan door de gemeente Twenterand met een kleine plus worden afgesloten. Er is 60.000 euro over in de gemeentelijke financiën. Volgens wethouder Jan-Herman Scholten heeft dat te maken met de landelijke financiële regelgeving. „Voor het overige hebben we het in 2015 financieel goed gedaan”, zegt hij.

Onzeker
Maar, waarschuwt Scholten, de financiële toekomst is op dit moment erg onzeker. „Vooral door de extra taken die gemeenten erbij hebben gekregen.”

Zo worden er tekorten verwachten op de decentralisatie van de zorg, waardoor gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor bijvoorbeeld de Wmo, Jeugdzorg en de Participatiewet. „Dat stelt ons in de komende jaren voor een hele opgave. De uitdaging blijft om de financiële huishouding van de gemeente op orde te houden.”

Grondbedrijf
De financiën zijn verwerkt in de jaarstukken 2015, met daarin het jaarverslag en de jaarrekening. Daaruit blijkt dat er een voordeel is van bijna 8 ton op sociale zaken. Daarmee wordt gecompenseerd dat er een fors verlies wordt geleden op het Grondbedrijf, namelijk bijna 7 ton. Daarvan wordt zo’n 2 ton veroorzaakt door afboeking op grond.

Almelo e.o.