Volledig scherm
© ANP/DG

Kritiek op afsluitboete gas in Twenterand: ‘Maar leidingen blijven liggen’

VRIEZENVEEN - Netbeheerder Coteq overweegt de bestaande gasleidingen, in onder meer de gemeente Twenterand, in de toekomst te gebruiken voor waterstofgas. Dat benadrukt wethouder Martha van Abbema bekend, nadat er verwarring is ontstaan over het verwijderen van leidingwerk als mensen zich laten afsluiten van het gas.

In dat geval gaat het alleen om het verbreken van het laatste stuk leiding: van een woning naar de hoofdleiding in de straat. Gemeentebelangen Twenterand dringt er echter op aan alle gasaansluitingen te laten liggen, om in de toekomst groen gas te kunnen leveren door dezelfde leidingen. Dat gebeurt ook daadwerkelijk. “De netbeheerder focust zich op groen gas. Waterstofgas is een optie die zij meenemen”, reageert Van Abbema.

De verwarring ontstond na een brief van Coteq, waarin de netbeheerder, onderdeel van Cogas, het college van B en W duidelijkheid schept over de afsluitboete van bewoners die zich willen laten ontkoppelen van aardgas. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft moeite met de boete, die zo’n 600 euro kost.

Meer betalen

In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarbij bewoners die van het gas wil uiteindelijk voor de helft van de kosten opdraaien. De andere helft komt dan voor rekening van Coteq. Als Coteq opdraait voor de kosten, worden deze echter doorberekend in de tarieven van mensen die nog wel gas blijven gebruiken. ‘Op die manier zouden steeds minder klanten moeten opdraaien voor de kosten die mede door handelingen van anderen worden veroorzaakt.’ Oftewel: gasgebruikers gaan in de toekomst meer betalen. 

Verzegelen goedkoper

Coteq, onderdeel van Cogas, adviseert mensen die van het gas af willen eerst de aansluiting tijdelijk te verzegelen, in afwachting van een definitief besluit vanuit de overheid. Dit is een goedkopere optie dan verbreken, maar mag maximaal twaalf maanden. 

De gemeenteraad van Twenterand pleit ervoor dat de verzegeling gratis zou moeten zijn. Maar daar wil de netbeheerder niet aan. Als Coteq zelf alle verwijderde gasaansluitingen voor zijn rekening moet nemen, zou dat neerkomen op een kostenpost van 93 miljoen euro. Dat gaat bovendien ten koste van het rendement dat aandeelhouder Gemeente Twenterand toekomt en dus uiteindelijk weer besteed kan worden aan de gemeenschap.

Almelo e.o.