Volledig scherm
Wethouder Martha van Abbema wil eerst het onderzoek naar de gevolgen afwachten. © Bert Kamp

Kritiek op wethouder Twenterand: ‘Raad onvoldoende geïnformeerd over Soweco’

VRIEZENVEEN -  De lokale afdelingen van de CDA, PVV en SGP vinden dat de gemeenteraad  van Twenterand ‘onvoldoende is meegenomen en geïnformeerd’ in de ontwikkelingen die gaan leiden tot de ontmanteling van Soweco. 

Daarom stellen de drie partijen nu alsnog vragen, die wethouder Martha van Abbema recent tijdens de raadsvergadering niet wilde beantwoorden. 

Van Abbema, tevens vice-voorzitter van Soweco, wil op haar beurt eerst het rapport van onderzoeksbureau Iroko afwachten om meer te kunnen vertellen over de op handen zijnde ontmanteling en daarmee onzekerheid voor circa 1150 personeelsleden, zo gaf ze onlangs aan. Jan Jonker (SGP) noemde dat tijdens de raadsvergadering ‘betreurenswaardig’. 

Alternatieven

In het onderzoek worden de gevolgen van de ontbinding van Soweco onderzocht. De drie partijen willen onder meer van het college van B en W van Twenterand weten of er gekeken wordt naar alternatieven, als blijkt dat er grote financiële en juridische consequenties zijn voor de gemeente. 

Onrust en onzekerheid

De gemeenten hebben recentelijk vastgesteld dat ze geen aandeelhouder willen worden van de NV Soweco en voornemens zijn per 1 januari 2021 uit te stappen. Daardoor is er onrust en onzekerheid bij ongeveer 1150 mensen, die via de wet sociale werkvoorziening werk hebben bij Soweco. 

Loongarantie

De personeelsleden hebben ‘loongarantie en baangarantie’, stelt Van Abbema, maar ook de wethouder kan niet beloven dat er ‘geen zaken zullen veranderen’. Volgens Van Abbema staan alle zes gemeenten nog altijd unaniem achter het besluit uit Soweco te stappen. “De colleges zien voor zichzelf geen taak om commerciële activiteiten te ondersteunen.”

Almelo e.o.