Volledig scherm
Klaas Dragt (links) en Hans Nieboer van de stichting Levend Vroomshoop hebben zich beziggehouden met een nieuw boek over de cafés in Vroomshoop. © Frans Nikkels

Kroegentocht bij presentatie boek over de Vroomshoopse cafés

VROOMSHOOP - De Stichting Levend Vroomshoop, die in 2010 het gelijknamige, standaardwerk over het kanaaldorp uitgaf, heeft zich gestort op de cafés en ziet deze jongste uitgave - het boek 'Nog iene dan...’ - als een thematische opvolger van Levend Vroomshoop. Het boek gaat over cafés in Vroomshoop door de jaren heen.

„Op zeker moment waren er wel acht cafés tegelijk in het dorp en dat was best veel gezien het aantal inwoners destijds”, aldus Klaas Dragt, die de eindredactie had van het boek en de foto’s maakte van de huidige kroegen en de uitbaters.

Authentiek
De samenstellers van het boekwerk hebben zich wel beperkt tot de authentieke cafés in Vroomshoop. „Het grand café van Het Punt hoort daar bijvoorbeeld niet bij en ook de lunchrooms, sportkantines en dorpshuizen niet”, zegt Hans Nieboer. Hij heeft samen met Thea Kroese en John de Vries de huidige café-eigenaren geïnterviewd voor het boek.

Normaal
„Cafés vormen een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Al 150 jaar zijn het vind- en ontmoetingsplaatsen om samen het glas te heffen, bij te kletsen, een kaartje te leggen of te biljarten. Later kwam daar nog het darten bij. Met name de sociale functie was vroeger nog een stuk belangrijker dan tegenwoordig, omdat in cafés de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Vaak werden ook de lonen van arbeiders door de bazen in het café uitbetaald en niet zelden werd een fors deel ervan meteen omgezet in drank, wat dan weer thuis voor problemen zorgde”, zegt Dragt.

Dierbaar
Bij veel oudere Vroomshopers roepen namen als Radstaak, Koekkoek, Nooitgedacht en Tebberman op het punt van separatie dierbare herinneringen op, maar ook de hedendaagse cafés, zoals Nieuwoord, ’t Stuupke, ’t Tonnechie en De Brug in Geerdijk zijn onverminderd populair bij zowel oud als jong.

Herinneringen
„Tevens hebben we herinneringen opgehaald over verdwenen cafés, onder andere bij de caféhouder in ruste Bernard Dogger, met Cees van den Heuvel van café Tebberman en met nazaten van Radstaak en Van den Bosch”, zegt Nieboer. Het boek is geïllustreerd met historische foto’s en verder gecompleteerd met treffende gedichten over Vroomshoopse cafés. John Mulder van Buro Kordaat heeft het geheel vormgegeven.

Het Vroomshoopse caféboek, dat de titel 'Nog iene dan...' kreeg, wordt vrijdag 25 november vanaf 16.00 uur tijdens een kroegentocht gepresenteerd in achtereenvolgens de cafés Nieuwoord, De Brug, ’t Tonnechie, ’t Stuupke en Kremer. In die cafés kan nu al worden ingeschreven op intekenlijsten. Mailen naar: info@levendvroomshoop.nl of bellen met 0546-642191 kan ook. Het gebonden boek kost € 15.

Almelo e.o.