Volledig scherm
Foto ter illustratie © AD

Lichte straf voor S. uit Vriezenveen die onder invloed op politieauto botste in Hoge Hexel

ALMELO/VRIEZENVEEN - Het waren levensgevaarlijke capriolen, die Frank S. afgelopen zomer uithaalde. Zwaar onder invloed van GHB en speed botste hij uiteindelijk op een politieauto. S. komt er echter goed mee weg.

Ook voor Frank S. zelf was het heftige incident, afgelopen zomer in Hoge Hexel, een wake up-call. De Vriezenvener besefte dat het zo niet langer kon. Hij kickte af. Eerst lichamelijk, toen mentaal. Het positieve rapport van de reclassering is zijn redding.

Een werkstraf van 50 uur, een voorwaardelijke boete en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk. Dat is de milde straf die S. krijgt van rechter Max Essed, op advies van officier van justitie Achilles Damen. En dat houdt in dat hij op korte termijn weer als koerier aan de slag kan. Zijn rijbewijs is hij immers al een maand kwijt.

Stapvoets en slingerend over beide weghelften

Dat laatste is het resultaat van een, volgens officier van justitie Damen, ‘superrisicovolle’ autorit afgelopen juni. De 31-jarige Vriezenvener kickte op dat moment af van speed en GHB, maar een paniekaanval bracht hem terug bij zijn dealer. Onder invloed reed S. terug naar huis. Stapvoets, 15 kilometer per uur, slingerend over beide weghelften. Een medeweggebruiker zag zijn capriolen met verbazing aan, bleef achter hem rijden en lichtte de politie in. Maar daar trok S. zich niet zoveel van aan. De Vriezenvener negeerde de stopsignalen. Door te botsen met de politieauto, kwam hij uiteindelijk tot stilstand.

Nauwelijks aanspreekbaar en hevig transpirerend

Dat S. zichzelf en medeweggebruikers ernstig in gevaar bracht, bleek nog maar eens toen de politie hem onder ogen kwam. S., nauwelijks aanspreekbaar, ernstig verward en hevig transpirerend, bleek onder invloed van drugs. Zwaar zelfs. In zijn bloed werd 137 milligram amfetamine en 97 milligram GHB aangetroffen.

Geleerd van grote fout

Zelf denkt S. ‘met kippenvel’ terug aan zijn levensgevaarlijke autorit. Het incident maakte zelfs zoveel indruk, dat hij direct besloot te stoppen. Eerst lichamelijk, vervolgens mentaal, bevestigde de reclassering. Sindsdien is hij clean. Het bleek zijn redding in de rechtbank. „We horen hier heel vaak dat mensen van plan zijn te stoppen, maar niet zo vaak dat mensen ook echt gestopt zijn”, aldus officier van justitie Damen. „Dat je leert van zo’n grote fout, daar heb ik respect voor.” Daardoor hoeft S. maar 50 uur te werken, in plaats van de wettelijk voorgeschreven 60 uur. Ook volgt er een voorwaardelijke geldboete van 500 euro en heeft S. binnenkort zijn rijbewijs terug.

Speed om het vol te kunnen houden

En dan kan hij weer doen wat hij graag wil doen: werken als koerier. Dezelfde baan die aanvankelijk alle ellende veroorzaakte. Immers, door de vele uren werken, regelmatig ‘s nachts, ging S. aan de speed. „Om het vol te kunnen houden.” Maar dat gaat niet meer gebeuren, beloofde S.. „Ik heb met mijn werkgever afgesproken dat ik niet meer ‘s nachts hoef te werken, en maximaal 40 uur per week. Hij heeft me gesteund. Daar wil ik hem voor terugbetalen.”

Almelo e.o.