Volledig scherm
Hilde en Henk van Dijk gaan al vele jaren als vrijwilligers mee met de pelgrimstochten naar Lourdes. Lotte Kerkdijk (rechts) reist sinds twee jaar mee. © Lenneke Lingmont

Lourdes reizen verrijkt het leven van Vroomshoopse vrijwilligers

VROOMSHOOP/GEERDIJK - Het katholieke bedevaartsoord Lourdes was donderdagavond 24 november het thema van de jaarlijkse Willibrordlezing in de parochiezaal van Geerdijk. Henk en Hilde van Dijk uit Vroomshoop gaan al jaren mee als vrijwilligers met de pelgrimstocht en met Lotte Kerkdijk staat de nieuwe generatie klaar.

In de parochiezaal van de St. Willibrorduskerk vertelde gastspreker John Huijts uit Maastricht over zijn 40 jaar ervaringen als vrijwilliger naar het Franse bedevaartsoord.
,,Een inspirerende avond”, vindt Hilde van Dijk. ,,Want wat ik zo bijzonder vind aan deze reizen is dat geloof, geld en status er niet toe doen.”

Wonder
,,Mensen die nog nooit naar Lourdes zijn geweest vragen mij weleens: ‘geloof je ook in wonderen? ‘. Dan antwoord ik altijd ‘dat zieke maar uiteraard ook gezonde mensen daar geloof, troost en kracht vinden is het wonder’”, vertelt Henk van Dijk.,,Zieken komen niet naar Lourdes voor genezing maar voor een luisterend oor en een helpende hand. Dat te kunnen bieden als vrijwilliger geeft veel energie.”

Gespannen
Twee keer per jaar, in mei en september, gaat er vanuit Vroomshoop een groepje vrijwilligers met de NLZ-bedevaarten mee. Niet alle pelgrims of vrijwilligers zijn katholiek, ook al worden de reizen geïnitieerd door een van huis uit katholieke organisatie uit Maastricht. „Zelf ben ik gereformeerd”, vertelt Lotte Kerkdijk (20). ,,Maar dat is niet echt van belang, Lourdesreizen zijn gewoon interessant.” Lotte is één van de jonge vrijwilligers en reist sinds 2014 mee. ,,Vlak na aankomst zijn de zieke mensen behoorlijk gespannen maar aan het einde van de week lijken ze wel tien jaar jonger, zo goed doet het ze.”

Commercieel
Naast drama en ziekte is er ook ruimte voor gezelligheid. Henk: ,,Het is hard werken maar door samen ook plezier te hebben hou je het vol. Ik ben bijna 40 keer geweest. Het mooie van Lourdes is dat de zieken voorop staan. Zij krijgen overal voorrang wat enorm wordt gewaardeerd. Het commerciële van Lourdes wordt vaak veroordeeld, maar pelgrims nemen graag iets tastbaars mee terug.”

Almelo e.o.