Volledig scherm
Maud Jansen uit Vroomshoop neemt deel aan het EK twirlen in Italië © Roelie Jansen

Maud (15) uit Vroomshoop hoopt op prijzen op EK twirlen: ‘Gaan voor hoogst haalbare’

LIGNANO SABBIADORO - Maud Jansen schopt het ver in haar sport twirlen. De 15-jarige Vroomshoopse, die ook als marionette actief is bij de Harmonie, neemt met het Nederlandse team deel aan het EK twirlen in Lignano Sabbiadoro in Italië.

Jansen heeft zich uitstekend ontwikkeld, waardoor ze nu met zestien teamgenoten meedoet aan het EK. Ze traint lang en veel: Doordeweeks anderhalf uur per dag en in het weekeinde bijna de hele dag met het team in Lelystad. Maar dat is het dubbel en dwars waard, zegt Jansen met het zicht op haar selectie voor het EK. 

Prijsuitreiking 

Wat de kansen voor Nederland zijn, is vooraf moeilijk in te schatten, geeft de twirlster aan. „Zondag zijn we aan de beurt. We gaan ons uiterste best doen. We strijden tegen vijf andere landen. We weten sowieso dat Kroatië een sterke tegenstander is. In de avond is de prijsuitreiking. Wij gaan voor het hoogst haalbare.”

Show

Al elf jaar beoefent ze de sport. Jansen: „Het is een soort ritmisch gymnastiek, maar het speciale bij twirlen is dat je een stokje hebt: de baton. Daarmee laat je veel danscombinaties zien. We gaan op het EK showtwirl doen. Dat is met veel meer attributen, erg leuk.”

Gevaarpunten

De Vroomshoopse heeft een lange weg afgelegd om in Italië te kunnen staan: „Ik ben begonnen met marionetten. Dat is namelijk makkelijker dan twirlen. Nu moet ik veel meer gaan dansen. Bijvoorbeeld: de baton omhoog gooien, dan draai je er vier rondjes omheen, en dan de baton weer goed opvangen. Blessures liggen wel op de loer. Vooral de hamstring en de knie zijn gevaarpunten, omdat alles heel erg strak moet.” 

Almelo e.o.