Volledig scherm
De locatie van de schietpartij aan de Kanaaldijk in Vriezenveen. © Emiel Geerding/News United

Meer getuigen gehoord over schietpartij Vriezenveen

ALMELO/VRIEZENVEEN - Justitie gaat nieuwe getuigen horen in het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij van eind december vorig jaar in Vriezenveen. Dat heeft de meervoudige kamer van de rechtbank Overijssel gisteren bepaald in de regiezitting tegen verdachte Hinke H.

Het was een kleine wild-west die zich op 21 december 2018 afspeelde op het terrein van een oudijzerhandel aan de Kanaalweg Noord in Vriezenveen. Hinke en zijn in Wierden woonachtige broer Jan Wolter (Janne) H. hebben daar een vuurgevecht gehad dat niet zou misstaan in een goede western. Volgens bronnen hebben politiemensen niet minder dan zeventien hulzen op het terrein geteld. Wonderlijk genoeg hebben de kogels die de beide broers op het elkaar hebben afgevuurd niemand geraakt.

Dashcam

Aan de rechtbank te voordelen wat er precies is gebeurd. De meervoudige kamer heeft gistermiddag ingestemd met het verzoek van de advocaat van Hinke H. om meerdere nieuwe getuigen te horen. Die mensen kunnen volgens hem meer vertellen over de achtergrond van het incident. De eigenlijke aanleiding voor de schietpartij is volgens hem een conflict tussen meerdere partijen over geld, ‘er was een zakelijk geschil.’ Van de schietpartij zijn meerdere camerabeelden. Aan de gevel van de oud ijzerhandel waren camera's gemonteerd en een dashcam van een auto op het terrein heeft ook filmbeelden gemaakt. „Janne heeft als eerste op Hinke geschoten”, zegt Hinkes advocaat Alwin Maarsingh. „De verklaring van Janne dat Hinke als eerste heeft geschoten is als leugenachtig weg te zetten. Dit was noodweer, hij werd beschoten”, zegt de advocaat.

Noodweer

Volgens Maarsingh heeft zijn cliënt gehandeld uit noodweer. Hij erkent dat zijn Hinke gestraft moet worden omdat hij een vuurwapen droeg.  De advocaat noemde gistermiddag tijdens de regiezitting tegen zijn cliënt meerdere namen van getuigen die hij wil laten verhoren. Over de reden waarom deze mensen volgens hem gehoord moeten worden kon hij niet open zijn; doelend op de goed bezette publieke tribune.  Ook de verdachte komt in de regiezitting kort aan het woord. „De waarheid komt wel aan het licht”, zegt de Deventenaar, die al 102 dagen in voorlopige hechtenis zit.

Excuses

Familie en vrienden van de verdachte, zijn advocaat en rechercheurs waren gisterochtend al om negen uur naar de rechtbank gekomen. Om er vervolgens achter te komen dat de zaak zou worden aangehouden tot half twee. Zowel de voorzitter van de meervoudige kamer als de officier van justitie maakten daarvoor gisteren excuses.  „Ik wil niet zwartepieten, maar de communicatie was niet helder”, zei voorzitter Liesbeth Venekatte van de meervoudige kamer er over.

Het onderzoek in de zaak wordt nu voortgezet, het is nog niet duidelijk wanneer de volgende zitting is.

Almelo e.o.