Volledig scherm
Foto ter illustratie © TC Tubantia

Meer handhaving rond carbidschieten in Twenterand

VRIEZENVEEN - Er wordt komende jaarwisseling strenger gecontroleerd op carbidschieten. Zowel op te zware en verboden carbidbussen als op toestemming van grondeigenaren. Daar blijft het voorlopig bij in Twenterand, qua extra regelgeving rondom vuurwerk.

Wie carbid wil schieten in Twenterand, heeft  voortaan schriftelijke goedkeuring nodig van de eigenaar van de grond waar het geschut wordt afgestoken. Dat maakte de gemeente onlangs al bekend. Daarop wordt komend jaar ook daadwerkelijk gecontroleerd. Hoe er gehandhaafd gaat worden op oudejaarsdag, houdt burgemeester Annelies van der Kolk geheim. 

Vuurwerkzones

De regelgeving rond vuurwerk wordt niet verder uitgebreid. Zo komen er in Twenterand geen vuurwerkvrije zones. „Dat werkt niet”, zegt Van der Kolk stellig. „Dat blijkt ook in andere plaatsen in het land.” Nu al wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken. Dat is verboden. Maar tegelijk moeilijk te bestraffen. „Als je erop af vliegt, zijn ze al weg”, zegt Van der Kolk.  

Van der Kolk is een tegenstander van vuurwerk. Als het aan de burgemeester van Twenterand zou liggen, wordt de verkoop van vuurwerk in Nederland verboden, en daarmee het afsteken van vuurwerk. „Maar dat ligt bij de Tweede Kamer.” 

‘Wees voorzichtig’

De burgemeester zit tijdens oudejaarsnachten niet rustig op haar stoel, zegt ze. „Ik ben altijd blij als het 8 uur ‘s ochtends op nieuwjaarsdag is en het is rustig gebleven.” In haar periode in Twenterand is dat  tot nu toe altijd het geval geweest. Van der Kolk roept vuurwerkfanaten in aanloop naar oudejaarsdag desondanks op voorzichtig te zijn. Niet alleen voor de eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen: „Denk aan ouderen, denk aan dieren.”

Almelo e.o.