Volledig scherm
Susan Smelt is projectleider van de De Nachtwacht -restauratie. © Michel Beskers

Mega-restauratie Nachtwacht onder Twentse leiding van start

AMSTERDAM/ VROOMSHOOP - Het is haar grootste en meest bijzondere klus ooit: de restauratie van De Nachtwacht. Afgelopen maandag ging het het mega-project in het Rijksmuseum Amsterdam  van start. Een jaar lang werkt een team van 29 personen aan het wereldberoemde meesterwerk uit 1642. De projectleider? Susan Smelt uit Vroomshoop.

Het schilderij van Rembrandt van Rijn is tijdens de restauratie te zien in het Rijksmuseum. De restauratie vindt plaats achter een glazen wand en is dus gewoon zichtbaar voor het publiek. Tevens is de ‘operatie’ online te volgen. 

Susan Smelt, geboren in Vroomshoop, is één van de restaurateurs en projectleider van het project. “Iedereen kent dit schilderij. Zoals onze directeur zei: De Nachtwacht is van ons allemaal”, vertelde Susan Smelt in een eerder interview met Tubantia.  “Eraan werken is een droom, ook voor mij. Maar een schilderij is en blijft schilderij. Of ze daar ook in Vroomshoop wakker van liggen? Ik denk eerlijk gezegd van niet.”, 

Pigmenten

De eerste fase van het onderzoek bestaat uit het scannen van een schilderij met de macroröntgenfluorescentiescanner. Een apparaat waarmee te achterhalen valt welk pigment Rembrandt destijds heeft gebruikt. Daarmee krijgen de onderzoekers een goed beeld over de gebruikte verf. Vervolgens worden er foto's genomen in hele hoge resolutie en wordt er een 3D-beeld gemaakt. 

Naar verwachting neemt het project een jaar in beslag, een definitieve einddatum is niet vastgesteld. 

Bekijk hieronder een video over de restauratie van De Nachtwacht: 

Almelo e.o.