Volledig scherm
Hilda en Harry Rosman van restaurant en zalencentrum De Beuk in Den Ham: positieve uitzondering bij de controle op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. © Lenneke Lingmont

Minderjarigen in Twenterand kunnen zonder problemen alcohol kopen

VRIEZENVEEN - Minderjarigen kunnen in Twenterand eenvoudig alcohol kopen. "Dat gaan we nu stevig aanpakken", belooft de burgemeester Cornelis Visser.

Uit een onderzoek met inzet van minderjarige mystery guests komt voor Twenterand zeer ongunstige cijfers naar voren. Wie nog geen 18 jaar is, kan bij elf cafés, vier cafetaria’s, vijf sportkantines, vier supermarkten en één slijterij bijna zonder problemen alcoholhoudende drank kopen. 'Zorgwekkend', vindt burgemeester Cornelis Visser. Met alle betrokkenen wordt een hartig woordje gesproken. Het gaat om een laatste waarschuwing. „Wanneer uit nieuwe controles zou blijken dat men opnieuw in de fout gaat, volgen harde maatregelen”, aldus de burgemeester.

Identiteitsbewijs
Bij vijftig pogingen door twee 17-jarige mysteryguests om alcohol (met name bier) te kopen, lukte dat 44 keer op in totaal 25 locaties, in de periode van 11 tot en met 19 september. De jongeren die op pad gingen werden begeleid door twee medewerkers van onderzoeksbureau Archytes. Ze kwamen tot opmerkende conclusies: zo werd bijna nooit om een identiteitsbewijs gevraagd wanneer ze drank wilden kopen.Namen wil de gemeente niet noemen, alleen dat zalencentrum De Beuk in Den Ham de positieve uitzondering is.

Bewustwording
„We gaan strakker handhaven”, zegt Visser. „Keuzes heb je niet als lokale overheid, het gaat hier om landelijke wetgeving. Ik wil met alcoholverstrekkers strakkere afspraken maken, ik hoop op meer bewustwording want alcoholgebruik kan bij jongeren leiden tot onherstelbare hersenschade. En dan ga ik ervan uit dat bij een volgend onderzoek betere scores worden behaald. Zo niet, dan is het vanaf de zomer prijs en volgen boetes voor de overtreders.”

Almelo e.o.