Volledig scherm
© Koen Suyk

Moordenaar (33) uit Vriezenveen opnieuw voor onderzoek naar Pieter Baan Centrum?

VRIEZENVEEN/ALMELO - Ondanks vele pogingen komt de tbs-behandeling van oud-Vriezenvener Dennis T. (33), die al jaren in de tbs zit voor de moord op de 73-jarige Frits Pleij in 2005, niet van de grond. T. is het al die tijd al hartgrondig oneens met de conclusie van de kliniek dat hij schizofreen en psychotisch is en weigert mee te werken. 

Dennis T. wil overgeplaatst worden naar een long-stay afdeling tenzij het Pieter Baan Centrum (PBC) hem opnieuw onderzoekt. Officier van justitie Lobke Ruessink ziet een hernieuwde observatie wel zitten en heeft de rechtbank in Almelo gevraagd de tbs met één jaar te verlengen zodat T. naar het PBC kan.

Misbruik

Dennis T. werd in Sri Lanka geboren en kwam als adoptiekind naar Nederland. Tijdens zijn rechtszaak in 2005 vertelde hij dat Pleij hem in zijn jeugd misbruikt had en daar voor moest boeten. Hij perste Pleij eerst een tijd af voordat hij hem uiteindelijk opzoekt in zijn woning aan de Aalscholver in Vriezenveen en wurgt. Daarna probeerde hij de sporen van zijn daad nog uit te wissen door de gaskraan open te draaien en waxinelichtjes aan te steken. Het plan om de woning in brand te steken mislukt en T. belandt achter de tralies. Uiteindelijk veroordeelt het Gerechtshof Arnhem hem tot 6 jaar en tbs.

Levensgevaarlijk

Veertien jaar na de moord zijn de dreadlocks van T. flink gegroeid, ze worden bij elkaar gehouden door een hoofddoek met een print van de Amerikaanse vlag. Als hij plaats heeft genomen naast zijn advocaat maakt hij maar weer eens duidelijk hoe het er wat hem betreft voorstaat. Er is al drie keer getracht om te beginnen met een behandeling maar daar had hij geen zin in. Net zoals hij geen zin heeft om medicatie te nemen voor een ziekte die hij niet heeft. 

“T. houdt de behandeling van zich af omdat hij het te moeilijk vindt die aan te gaan” stelt de kliniek, de dwangmedicatie moet, zonder is hij levensgevaarlijk. Met de medicatie zijn “de scherpe randjes eraf” en kan T. vrij rondlopen binnen de muren van de kliniek. “We kijken eigenlijk vooral, hoe houden we het goed met elkaar en voorkomen we incidenten”.

Vakantie

Bij zijn vorige tbs-verlenging vorig jaar verbaasde T. de rechters in Almelo nog door vrij te vragen voor een volgens hem welverdiende vakantie. Daarnaast vroeg hij om definitief overgeplaatst te worden naar de long-stay afdeling. Het werd een beslissing om de tbs met één jaar te verlengen en de mogelijkheid te bekijken of die overplaatsing ook echt kon. Het idee om het PBC nog eens een conclusie te laten trekken wat er met hem aan de hand is komt voort uit een onbeperkt vertrouwen in de deskundigen van de observatiekliniek aldus advocaat Abdel Ytsma. “Hij heeft in deze kliniek geen berusting, alleen wantrouwen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

  1. Politicus uit Overijssel wil wandelpaden op bedrijfsterreinen: ‘Het is er nu levensgevaarlijk’
    PREMIUM

    Politicus uit Overijssel wil wandelpa­den op bedrijfs­ter­rei­nen: ‘Het is er nu levensge­vaar­lijk’

    HARDENBERG/VRIEZENVEEN - Ze leven in groepjes, trekken er doorgaans rond het middaguur op uit, kenmerken zich door een ferme pas en communiceren soms zeer luidruchtig: de lunchwandelaar. Volgens provinciaal politicus Kees Slingerland uit Hardenberg, opnieuw verkiesbaar voor GroenLinks, zouden ze beter beschermd moeten worden. Onder meer door wandelpaden op bedrijventerreinen in Overijssel aan te leggen. „Het is er levensgevaarlijk.”

Almelo e.o.