Volledig scherm
Siegfried van Maagdenburg met Engelien en rechts Eltjo Haselhoff. © RIKKERT HARINK

Na 70 jaar ziet Siegfried in Den Ham zijn 'Engeltje' weer

DEN HAM/VROOMSHOOP - Het was een verrassing, waar hij van tevoren zeker niet op gerekend had. Meer dan 70 jaar na dato zag Siegfried van Maagdenburg (85), een Joodse overlever van de Tweede Wereldoorlog, een van zijn redders eindelijk weer.

Van Maagdenburg zag donderdag in Den Ham het meisje weer waarop hij in zijn onderduiktijd stiekem een beetje verliefd was: Engelien uit Wierden, het 'Engeltje van de Tonnendijk'.

De 85-jarige Van Maagdenburg was in het Middendorpshuis in Den Ham op uitnodiging van de Vroomshoopse fotografe Marijke Talen, die voor haar boek 'overLeven' 25 Joodse overlevers van de Tweede Wereldoorlog portretteerde. Van Maagdenburg was een van hen. Hij verschuilde zich als kleine jongen in Vroomshoop onder de naam Hansje van Beem, en wist op die manier uit handen te blijven van de Duitsers. Hij maakte er ook de bevrijding van Vroomshoop mee, op 5 april 1945.

Interview

Van Maagdenburg werd, ter ere van de opening van de expositie in Den Ham, geïnterviewd door Anne en Amber, leerlingen uit groep 7 van basisschool Nieuwoord uit Vroomshoop. Wat hij niet wist, was dat Marijke Talen mensen had opgespoord die bij zijn onderduiktijd betrokken waren. Daaronder 'Engeltje', op wie Van Maagdenburg destijds een oogje had. Maar ook Frits Haselhoff, de man die 'Hansje van Beem' oppikte op het station, was er een beetje bij. Hoewel Frits zelf overleden is, nam zijn zoon Eltjo de honneurs waar. 

Het was de bedoeling van Marijke Talen om jong en oud te laten samenkomen, om ze te laten praten over dat wat er gebeurd is. Dat is gelukt. De Vroomshoopse geniet nog iedere dag van het project. "Het is mijn lust en mijn leven."

Almelo e.o.