Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Na bijna 100 jaar weer uitvaart op Joodse begraafplaats in Den Ham

DEN HAM – Sinds 1920 werd er niemand meer begraven op de Joodse begraafplaats in Den Ham. Vrijdag werd Juliana Slaat-Luycx (75) er naar haar laatste rustplaats gebracht.

De laatste die op de begraafplaats aan de Vroomshoopseweg werd begraven was Heyman Wolff. Hij werd op 17 juli 1920, op 81-jarige leeftijd, naar zijn graf gedragen. Sindsdien vond er geen uitvaart meer plaats.

Rust vinden
Bennie Brinkman, medewerker beheer begraafplaatsen van de gemeente Twenterand, werd begin deze week gebeld en wat hij hoorde, verraste hem. Het was de diepste wens van een Joodse vrouw, die dinsdag was overleden na problemen met haar hart, dat zij op deze begraafplaats haar laatste rustplaats zou vinden. Ze was lange tijd woonachtig in Den Ham. „Het heeft de inzet van velen gekost, maar wat is het mooi dat zij hier kan liggen. Ik hoop dat zij hier rust kan vinden”, aldus dochter Janine.

Wens verhoord
De wens op een Joodse begraafplaats haar laatste rustplaats te vinden, werd verhoord. „Natuurlijk”, zegt Eduard Huisman, consul-beheerder van de 232 Joodse begraafplaatsen in Nederland. „Ik ben wel wat uren bezig geweest om de documenten voor elkaar te krijgen. Maar vanaf het begin hadden we iets van: ‘Dit gaan we regelen’.”

Almelo e.o.