Na jaren tikt de eeuwenoude klok van Kasteel Eerde weer

OMMEN - Liefkozend raakt ir. Loek Romeyn de sierknoppen aan op de hoeken van het smeedijzeren uurwerk op de zolder van Kasteel Eerde tussen Den Ham en Ommen. Voor het eerst sinds tijden tikken de seconden weer weg, tonen de wijzers bovenin de gevel de juiste tijd en luidt de eeuwenoude klok op het dak weer op de halve en hele uren. De 77-jarige Romeyn, adviseur van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, is blij dat de klus is geklaard. 

Het ophijsen van de tot 70 kilo zware gietijzeren gewichten hoeft niet meer. Het originele hijsmechanisme is nu aangevuld met een elektromotor die elk uur - computergestuurd - de gewichten omhoog trekt. 

Onder de gewichten staat een zandbak. Niet om kinderen in te laten spelen, maar om de gewichten op te vangen, mocht er onverhoopt een kabel breken. Zo’n zogeheten ‘valkist’ voorkomt dat een gewicht dwars door een houten vloer stort en een verdieping lager voor nog meer schade zorgt. 

  1. Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers
    PREMIUM

    Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers

    ZWOLLE/GEERDIJK – Zijn kipjes zouden onder het keukenraam van een buurvrouw lopen en daarmee overlast veroorzaken. Toen Marc Hotting jaren geleden naar Twente kwam om zijn droom te verwezenlijken – boer worden – had hij niet kunnen bevroeden dat het hem vooral op een lange, slepende procedure kwam te staan, door twee klagende buren. Maar een grote zege is binnen. Hotting kreeg deze week gelijk bij de rechtbank in Zwolle.

Almelo e.o.