Volledig scherm

Nieuw soort lening moet inwoners Twenterand langer thuis laten wonen

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand gaat een proefproject houden met een zogeheten Blijverslening. Huizenbezitters kunnen met deze lening woningaanpassingen doen om zo langer zelfstandig in hun eigen huis te kunnen blijven wonen.

Gedacht kan worden aan het plaatsen van een slaap- of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Dat is iets wat de gemeente graag bevordert. De Blijverslening wordt aangeboden door Stichting Volkshuisvesting Nederland (SVn) en treedt waarschijnlijk begin 2017 in werking. Door de Blijverslening kan de gemeente op langere termijn besparen op de zorgkosten.

Budget
Het eerste jaar van het proefproject wordt bekostigd uit de Reserve Prestatieafspraken Wonen. In 2018 wordt bekeken of de lening succesvol is. Als er wordt besloten door te gaan met de Blijverslening, moet er structureel budget worden aangevraagd.

Invulling
De komende tijd bekijken medewerkers van het ruimtelijk en sociaal domein in welke vorm Twenterand de lening aanbiedt, maar ook voor welke maatregelen ze de lening in willen zetten en welke aanvullende voorwaarden gesteld worden. Nog niet bekend is welke leeftijdsgrenzen de lening kent en het maximum leenbedrag.

Almelo e.o.