Volledig scherm
Martha van Abbema wordt de nieuwe wethouder in Twenterand © Carlo ter Ellen

Nieuwe wethouder Twenterand: 'Ik zie dit als mijn opdracht'

DEN HAM - Martha van Abbema gaat gemotiveerd als wethouder aan de slag in Twenterand. Ze moest er wel een week over nadenken.


Ze kent het klappen van de zweep. Martha van Abbema (52) is eerder namens de ChristenUnie wethouder in Twenterand geweest. Dat beviel haar wel. Toch zei ze niet direct ‘ja’, toen de fractie van haar partij opnieuw een beroep op haar deed, na het opstappen van wethouder Bert Oudendijk. „Ik heb er een week diep over moeten nadenken”, zei ze vrijdagochtend, nadat haar voordracht bekend was gemaakt. „Ik laat veel achter; mijn statenlidmaatschap, een geweldige baan als wijkverpleegkundige. Maar ik zie dit als mijn opdracht”, verklaart ze haar keuze.

Wespennest
Dat heeft alles te maken met de politieke en bestuurlijke onrust in Twenterand. „Er is gebrek aan chemie binnen het college. Dat heeft tot het vertrek van wethouder Bert Oudendijk geleid.” Van Abbema pleit voor een betere samenwerking en bestuurlijke rust. „Ik denk dat ik daar binnen het college een verbindende rol bij kan spelen. Hoe? Dat gaan we zien.” De vraag is of ze niet bang is dat ze haar hand in een wespennest steekt. „Een wespennest moet je opruimen”, klinkt het beslist „Maar het is geen gemakkelijke klus."

Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouder - portefeuille economie, sport en cultuur - nog voor het zomerreces begint. Achter de schermen wordt daar druk aan gewerkt. De inzet is dat ze komende dinsdag wordt beëdigd in de gemeenteraad.

Almelo e.o.