Volledig scherm
Dennis Jongeneel. © Lenneke Lingmont

Ondernemend Vroomshoop: 33 bedrijven tegen koopzondag onjuist

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP - De Vriezenveense Ondernemers Vereniging (VOV) heeft de gemeente onjuiste informatie verschaft, stelt Ondernemend Vroomshoop. In plaats van 33 zaken die tegen de koopzondag zijn, hebben slechts vier zaken moeite met de openstelling.

Dat meldt voorzitter Dennis Jongeneel van Ondernemend Vroomshoop in een brief aan de gemeenteraad. Afgelopen dinsdag gooide de VOV tijdens een debat olie op het vuur, door te stellen dat bijna de helft van alle Vroomshoopse ondernemers tegenstander is van de proef met een koopzondag, op zondag 23 december. 

Jongeneel reageerde toen al vol verbazing en kreeg, na hij de ondernemers persoonlijk nog eens heeft benaderd, de bevestiging van zijn voorgevoel: ‘Niet open zijn op een koopzondag houdt niet automatisch in daartegen te zijn’, nuanceert Jongeneel de bewoording van de collega-ondernemersvereniging uit Vriezenveen, die alles in het werk stelt om de openstelling in het eigen dorp te verhinderen.

Verdeeldheid?

Die Vriezenveense ondernemersvereniging schetste verdeeldheid in Vroomshoop en gaf aan dat, tegenover de 34 Vroomshoopse ondernemers die deelnemen aan de koopzondag, ook 33 ondernemers staan die tegen zijn. De VOV meldde in de zienswijze zelfs de namen van die ondernemers. 

‘Om een en ander te verifiëren, hebben wij vervolgens alle betreffende ondernemers nogmaals telefonisch benaderd’, meldt Jongeneel. ‘Veel van deze ondernemers waren onwetend en onaangenaam verrast dat hun bedrijfsnaam vermeld stond onder deze brief.’

Slechts 4 tegen

Volgens Jongeneel bleken vier zaken tegen de koopzondag te zijn. De overige 29 ondernemers doen simpelweg niet mee, om uiteenlopende redenen. ‘Zoals: vakantie, te ver uit het centrum of niet de juiste handel hebben voor een koopzondag.’

  1. Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’
    PREMIUM

    Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’

    VRIEZENVEEN/WEERSELO - ‘Ondanks strikte regelgeving en versterking van extern toezicht zijn dergelijke misstanden nooit uit te sluiten.’ Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister reageert in een brief op Kamervragen over de ‘kwestie Mijande’. Voormalig directeur Peter Zuithof van Mijande Wonen (de corporatie is actief in Twenterand en Dinkelland) heeft geprobeerd woningen onder de marktwaarde te verkopen. Dat mag niet. De kwestie leidde onder meer tot ontslag op staande voet van Zuithof.

Almelo e.o.