In de speeltuin aan de Rozenstraat in Westerhaar ligt mogelijk asbest.
Volledig scherm
In de speeltuin aan de Rozenstraat in Westerhaar ligt mogelijk asbest. © Google Streetview

Onderzoek naar asbest in speeltuin Westerhaar: ‘Kinderen niet in gevaar geweest’

WESTERHAAR – Het is de plek waar kinderen zich opperbest vermaken, maar mogelijk is de bodem van de speeltuin aan de Rozenstraat in Westerhaar vervuild met asbest. Daarom volgt deze donderdag nog een verkennend bodemonderzoek. 

‘Als er tijdens het onderzoek toch asbest wordt gevonden, dan levert dat geen direct gevaar voor de gezondheid van omwonenden’, meldt Twenterand. Ook is er geen gevaar geweest voor kinderen, die de afgelopen jaar naar hartenlust speelden in de speeltuin, zegt een woordvoerder. „Als er asbest zit, zit dat in de bodem en niet aan het oppervlak.”

Mogelijk asbest vrijgekomen bij sloop boerderij

Volgens de gemeente Twenterand is er ‘een kleine kans’ dat er asbest in de bodem zit. Dit zou blijken uit historisch onderzoek, dat is uitgevoerd door het Projectbureau Bodem Asbestsanerig. Op de plek waar nu de speeltuin ligt, stond vroeger een boerderij met schuren. Onbekend is of bij de sloop asbest in de bodem is gekomen. Daarom gaan medewerkers van een een onderzoeksbureau deze donderdagmiddag, in beschermende kleding, de bodem onderzoeken. Zo worden er in de speeltuin gaten geboord en sleuven gegraven.

‘Geen acuut risico’

Mocht er asbest worden aangetroffen, dan vormt dat geen gevaar voor bewoners, stelt de gemeente. ‘Dat asbest bevindt zich dan nog onder de oppervlakte waardoor er geen acuut risico voor de gezondheid bestaat.’ Eventueel asbest wordt geruimd.

Almelo e.o.