Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Onderzoek naar cash-betalingen vrijwilligers Rode Kruis Twenterand

ALMELO/VROOMSHOOP - Justitie onderzoekt of zeker vijf vrijwilligers van de Rode Kruis-afdeling Twenterand contante betalingen van ex-penningmeester Ronald S. (45) hebben ontvangen. Het oud-bestuurslid en zijn vrouw (51) uit Vroomshoop worden vervolgd voor het verduisteren van ruim 51.500 euro in vier jaar.

Voor de Almelose rechtbank voerden de verdachten aan dat ze veel pinden om medewerkers van de charitatieve instelling cash geld te geven voor bloemetjes, cursussen en versnaperingen tijdens uitstapjes voor gehandicapten. Zo zou de afdelingsvoorzitter alleen handje contante willen afrekenen voor het geven van opleidingen. Hij wilde dat buiten de boeken houden, stelde de vroegere centenman.

Skimmers
Rechtbankpresident Jan Wentink hield het echtpaar voor dat ook overdag grote bedragen waren gepind, terwijl S. de Rode Kruis-bankpas op zak had en werkte. Hij beweerde dat de Rabo-rekening op een gegeven moment was geblokkeerd. Bij navraag in het hoofdkantoor van het Rode Kruis zou zijn gezegd dat die mogelijk door skimmers was geplunderd. Mevrouw S. wees op pin-opnamen in het casino van Den Helder. ,,Daar zijn we nooit geweest."

Op scherpe vragen van de rechters antwoordde S. niet te weten hoe hoog het fraudebedrag exact is. Zijn vrouw zei dat hooguit 20 mille voor eigen gebruik was opgenomen, om torenhoge schulden weg te werken. Bij de politie beriepen ze zich op hun zwijgrecht.

Afbetalingsregeling
Het paar trof een afbetalingsregeling met de hulpdienst voor 300 euro per maand, zonder een einddatum te weten. Notities over privé-uitgaven zouden op krabbeltjes in de kasadministratie zijn gestopt. Die werd in juni 2014 in beslag genomen, toen S. per direct uit functie werd gezet.

De rechtbank besliste dat die administratie aan het dossier moet worden toegevoegd. De strafzaak is aangehouden.

Almelo e.o.