Volledig scherm
Pieter Omtzigt. © Carlo ter Ellen

Onherstelbare fout op stembureau in Vriezenveen: 171 stemmen naar andere kandidaat

VRIEZENVEEN - Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer is in de gemeente Twenterand een onherstelbare fout gemaakt met het toekennen van stemmen. De nummer drie op de lijst van het CDA kreeg per ongeluk 171 voorkeursstemmen die voor nummer vier Pieter Omtzigt waren bestemd.

Op 15 maart maakten 171 mensen uit Vriezenveen de gang naar stembureau Westerkerk, om hun steun te geven aan Pieter Omtzigt. Op het grote stemformulier kleurden ze met het rode potlood bewust het vakje in van de Twentse kandidaat en niet die van nummer drie Rene Peters uit Oss. Toch kwamen die stemmen bij Peters terecht. 

Voorzitter in de fout

De oorzaak is een 'verschrijving' van de voorzitter van het stembureau in de Westerkerk. Die draaide per ongeluk het aantal stemmen voor Peters (0 werd 171) en Omtzigt (171 werd 0) om, nadat alles geteld was. Een ambtenaar van de gemeente Twenterand constateerde de fout op maandag 20 maart, toen ze per partij een overzicht maakte van de uitslag per stembureau. 

Onherstelbaar

“Die getallen waren niet logisch, omdat Omtzigt hier een voorkeurscampagne gevoerd heeft”, zegt burgemeester Cornelis Visser. Hij belde met de voorzitter van het desbetreffende stembureau, die de fout direct toe gaf, en lichtte het hoofdstembureau in Zwolle en de Kiesraad in. Maar zonder effect. “De Kiesraad gaf aan dat er niets meer kon worden gedaan. De fout was volgens hen zo klein dat het geen invloed had.” 

Volledig scherm
Burgemeester Cornelis Visser. © Marieke Bakker DTCT

Burgemeester: 'Alles aan gedaan'

De burgemeester van Twenterand betreurt de fout en hoe het gelopen is. “Maar we hebben er alles aan gedaan om het te herstellen.” Zo nam Visser direct contact op met Peters en Omtzigt. Die laatste reageerde verbaasd en stuurde een brief naar zowel de Kiesraad, de gemeente Twenterand als de Commissie voor het Onderzoek naar de Geloofsbrieven, waarop hij nog geen inhoudelijke reactie ontving. 

Maar een correctie gaat er niet komen, stelt de Kiesraad. Een lang verhaal kort: de ontdekking van de fout kwam te laat en de uitslag kan niet met terugwerkende kracht worden veranderd. “Zelfs als er nu nog iets aan het licht zou komen, zou dat de zetelverdeling in de Kamer niet veranderen”, zegt een woordvoerder van de Kiesraad.

Omtzigt hekelt houding Kiesraad

Omtzigt hekelt de houding van de Kiesraad, die door burgemeester Visser telefonisch op de hoogte gebracht werd van de verschrijving en toch de uitslag definitief vaststelde. De Kiesraad stelt op haar beurt dat die verschrijving dan formeel ingediend had moeten worden en dat is niet gebeurd. Maar daar heeft Omtzigt niks aan. “Hun hoofdtaak is de uitslag precies vaststellen. Als je merkt dat het niet goed is, dan stel je toch een nieuw proces verbaal op?” Met fractiegenoot Mustafa Amhaouch onderzoekt hij of er op meer plekken fouten zijn gemaakt, of er wat aan gedaan wordt en wat dit betekent voor de verkiezingsuitslag. Mogelijk volgen er Kamervragen.

Quote

Als je een fout maakt, moet je die rechtzet­ten. Tot mijn teleurstel­ling is dat niet gebeurd

Pieter Omtzigt

Omtzigt noemt de hele situatie zorgelijk. “Materieel maakt het niet uit, want de stemmen blijven binnen de partij. Maar als je een fout maakt, moet je hem rechtzetten. Tot mijn teleurstelling is dat niet gebeurd.”

Almelo e.o.