Volledig scherm
© Thinkstock

Onrust in Beerzerveld door uitbreidingsplannen varkensstal

BEERZERVELD - De uitbreiding van de veehouderij van Handelshuis Schuttert aan de Knolsdijk zorgt voor veel onrust in en rond Beerzerveld. Dit schrijven de VOV, D66 en PvdA in een brief aan het college. Het plan om een grote stal neer te zetten voor bijna 14.000 biggen, plus een stal voor het rundvee, leidt tot onrust onder de bewoners in de buurtschap net buiten de gemeente Twenterand.

De politieke partijen maken zich vooral zorgen om het draagvlak van de plannen. ‘Dit plan, maar ook eerdere plannen aan de Beerzerhooiweg, heeft tot veel onrust in en rond Beerzerveld veroorzaakt’, schrijven de partijen. De partijen willen dan ook weten wat het betekent voor het genomen besluit, nu blijkt dat het plan weinig tot geen draagvlak heeft bij de omwonenden. Ook willen de partijen weten welke rol de gemeenteraad in deze kwestie krijgt, en per wanneer de raad die rol mag vervullen. De gemeente stemde een maand geleden in met het plan, onder voorwaarde van een milieuonderzoek. 

Reuring

Het Ommer college van B en W gaf eerder al aan dat ze dachten dat omwonenden niet zonder slag of stoot akkoord zullen gaan: ,,De verwachting is dat het bouwplan tot reuring zal leiden in de omgeving.’’ Nu dit het geval is, willen de partijen weten hoe het college omgaat met de onrust die er nu heerst in Beerzerveld. In Beerzerveld zijn ook drie andere locaties van Schuttert met intensieve veehouderij, de Hammerdijk, Eerste Polderweg en Beerzerhooiweg. ‘Hier is sprake van drie bedrijven waar intensieve veehouderij plaatsvindt. Wat betekent dit voor de MER en voor de aanvraag van een GGD advies ?', vragen de politieke partijen zich af. 

Uitbreiding

Schuttert wil het bestaande varkensbedrijf aan de Knolsdijk omzetten in een opfokbedrijf voor biggen, met daarnaast een kleine rundveetak. Alle bestaande gebouwen worden gesloopt en moeten plaatsmaken voor een grote stal voor bijna 14.000 biggen met luchtwassers. Een uitbreiding wat het bedrijf van 0,8 hectare naar 1,5 hectare brengt. De nieuwe stal voldoet dankzij de luchtwassers aan de normen voor uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook past het plan in het provinciale omgevingsbeleid, omdat het gaat om schaalvergroting van landbouw in combinatie met duurzaamheid. 

  1. Verdwenen schnitzel
    PREMIUM

    Verdwenen schnitzel

    Iedereen heeft thuis waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat een reep Tony Chocolonely, een voorraad Raket-ijsjes of een bakje frambozen zijn verdwenen op het moment dat je het wilt opeten. In het eerste geval van een verdwenen reep chocolade geef ik onmiddellijk toe dat ik de hoofdverdachte ben bij ons thuis. Deze week hadden we echter een ander ‘verdwenen voedselschandaal’. Er was een schnitzel foetsie. Mijn man had dat door hemzelf heerlijk goudbruin gebakken lapje vlees op een bord met aardappels en asperges in de koelkast gezet om de volgende dag te versmaden.

Almelo e.o.