Freddie Ekkel toont in het Streekmuseum Kloosterhaar een model van een Vickers Wellington-bommenwerper. Op de achtergrond een paneel over boordschutter Jim Kirk, die in Sibculo en Kloosterhaar werd opgevangen nadat hij op 15 juli 1941 uit een Wellington sprong die blijkt te zijn neergestort bij Punthorst.
Volledig scherm
PREMIUM
Freddie Ekkel toont in het Streekmuseum Kloosterhaar een model van een Vickers Wellington-bommenwerper. Op de achtergrond een paneel over boordschutter Jim Kirk, die in Sibculo en Kloosterhaar werd opgevangen nadat hij op 15 juli 1941 uit een Wellington sprong die blijkt te zijn neergestort bij Punthorst. © Frank Uijlenbroek

Oorlogsmysterie na 80 jaar ontrafeld, met dank aan Freddie uit Kloosterhaar

KLOOSTERHAAR/SIBCULO/GEESTEREN - Bijna tachtig jaar na de crash van een Vickers Wellington - een Canadese bommenwerper - op de grens van de toenmalige gemeentes Avereest en Staphorst, is het verhaal compleet. 

Dankzij de vasthoudendheid van een legertje speurders die de luchtoorlog in de jaren 40-45 in onze regio in kaart brengen, is nu eindelijk de locatie bekend waar op 15 juli 1941 de bommenwerper - op de terugweg van een bombardement op de Duitse stad Hannover - neerstort. Bovendien is van elk bemanningslid nu een portret beschikbaar.

Almelo e.o.