Koningin Máxima die, vanwege het coronavirus, in een afgesloten koets door Den Ham rijdt: het is de 1 aprilgrap van een plaatselijke Facebookgroep.
Volledig scherm
Koningin Máxima die, vanwege het coronavirus, in een afgesloten koets door Den Ham rijdt: het is de 1 aprilgrap van een plaatselijke Facebookgroep. © ANP

Ophef over 1 aprilgrap rond corona in Den Ham, met Máxima in hoofdrol

DEN HAM – Er is ophef ontstaan over een 1 aprilgrap in Den Ham. De Facebookpagina Leven in Den Ham kwam met een opmerkelijk bericht: op uitnodiging van de Chinese paardenstaleigenaar Leo Chau zou koningin Máxima woensdag met een - vanwege het coronavirus - afgesloten koets een rondrit maken door het brinkdorp.

Leven in Den Ham roept in het bericht inwoners op om langs de route te gaan staan, maar dan wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Het leidt tot wisselende reacties. Meerdere volgers vinden het ‘geen leuke grap’. Intussen is het bericht met de 1 aprilgrap van Facebook verwijderd, nadat de beheerder van de paardenstal klaagde bij bedenker Erwin Lette.

‘Slechte grap’ en ‘heerlijke humor’

„Mensen die in deze 1 april grap trappen, breng je er wel mee in gevaar”, reageert iemand onder het bericht. „Niet echt handige 1 aprilgrap nu denk ik”, stelde Freek Nijzink. „Ik had jullie hoger ingeschat, Leven in Den Ham, slechte grap nu”, vond Natasja Klasens. Er waren ook mensen die de grap wel waardeerden. „Het beste medicijn op dit moment! Heerlijke humor”, aldus Egbert-Jan Haselhorst.

‘Niet bedoeld om te kwetsen’

Erwin Lette, die de Facebookpagina runt, bedacht de tekst dinsdag bij het krieken van de dag ‘als ludieke actie’. „Het was absoluut niet bedoeld om mensen te kwetsen. Als dat het geval is, spijt me dat.” 

Spijt van de actie heeft hij echter niet. Het is bedoeld als knipoog, zegt Lette. Hij vindt ook dat het moet kunnen, zo’n grap. „En het is ook niet de bedoeling dat mensen langs de weg gaan staan. We zullen nog een bericht plaatsen.” 

Poll

Ophef over 1 aprilgrap in Den Ham: 'Maxima komt rondrit door dorp maken in koets'

  • Tijdens deze coronacrisis zijn alle 1 aprilgrappen ongepast (17%)
  • Ach, een beetje humor is juist wat we nodig hebben in deze tijd (54%)
  • Wie in deze grap trapt, moet vooral boos op zichzelf worden (29%)
4020 stemmen

Ergernis in supermarkt

Lette benadrukt de maatregelen rondom het coronavirus zeer serieus te nemen. Als eigenaar van reclamebureau Stijlgenoten laat hij zijn personeel vanuit huis werken. „En ik ben er zelf ook fanatiek mee bezig. Ik houd anderhalve meter afstand. En ik erger me als mensen in de supermarkt kort langs elkaar lopen.” 

Galaxy International klaagt, Lette verwijdert bericht

Wel is het Facebookbericht inmiddels verwijderd. Lette werd gebeld door de beheerder van Galaxy International, de paardenstal van Leo Chau uit China, die enkele jaren geleden Stal Roelofs overnam. Het bedrijf kon het niet waarderen, zonder overleg, een hoofdrol te vertolken in de 1 aprilgrap. 

Lette: „Ik vond dat hij daar een punt had. Ik heb het nog geprobeerd aan te passen, maar als ik meneer Chau eruit had gehaald, was de rode draad kwijt geweest. Daarom heb ik het hele bericht verwijderd. Het heeft dus niets te maken met de reacties die erop kwamen.”

Erwin Lette bedacht een 1 aprilgrap. Maar die grap viel niet bij iedereen goed.
Volledig scherm
Erwin Lette bedacht een 1 aprilgrap. Maar die grap viel niet bij iedereen goed. © Frank Uijlenbroek

Almelo e.o.