Volledig scherm
PREMIUM
De oude synagoge in Vriezenveen staat op instorten. Vader (O.) en zoon (Frank) Arends bij het pand. © Carlo ter Ellen DTCT

Oplossing gevraagd: de synagoge in Vriezenveen staat op instorten

VRIEZENVEEN - De reddingsoperatie duurt 21 jaar. Zonder resultaat, want de synagoge in Vriezenveen is een bouwval. Een gevaarlijke bovendien, aldus de eigenaresse de familie Arends. Het is tijd voor een oplossing.

De bouten in het asbesthoudende dak roesten weg. Ramen zijn met houten platen dichtgetimmerd. De muren vertonen flinke kieren. De synagoge aan de Almeloseweg in Vriezenveen is een bouwval. Nog even en de slopershamer is niet eens meer nodig. „Als je het dak verwijdert vallen de muren om”, zegt Wim Kok.

Samen met zijn zwager behartigt Kok de belangen van zijn schoonouders, het echtpaar Arends. De familie is sinds 1973 de eigenaresse van het pand. De synagoge renoveren zit er echter niet in. Het echtpaar is op leeftijd en heeft er het geld niet voor. Maar het is tijd voor een oplossing, vindt de familie. 

Sinds 1999 wordt er door diverse partijen gestreden om het behoud van het pand, maar nooit kwam het tot een renovatie. Inmiddels is het pand niet alleen vervallen, maar ook onveilig. Dat meldt de advocaat van de familie, Herm Jan Robers. „De veiligheid is in het geding”, zegt hij. „Delen asbest komen naar beneden en een bouwkundige zegt dat er een gevel omvalt als het dak wordt verwijderd.” Een risico voor voorbijgangers. Daarom vindt de familie het tijd voor maatregelen.

  1. Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers
    PREMIUM

    Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers

    ZWOLLE/GEERDIJK – Zijn kipjes zouden onder het keukenraam van een buurvrouw lopen en daarmee overlast veroorzaken. Toen Marc Hotting jaren geleden naar Twente kwam om zijn droom te verwezenlijken – boer worden – had hij niet kunnen bevroeden dat het hem vooral op een lange, slepende procedure kwam te staan, door twee klagende buren. Maar een grote zege is binnen. Hotting kreeg deze week gelijk bij de rechtbank in Zwolle.

Almelo e.o.