Volledig scherm
Deel van de Twenterandse oppositie, vanaf links Tonny van der Cozijne (D66), Chris Walraven (VVD) en Sandra Abbink (Gemeentebelangen Twenterand). © Rikkert Harink

Oppositie drijft met brandbrief crisis op de spits in Twenterand

VRIEZENVEEN - Met een vandaag - vrijdag 1 juli - verstuurde brandbrief roepen de oppositiepartijen uit de gemeenteraad van Twenterand op om de behandeling van de kadernota 2017 uit te stellen.

De brief van Gemeentebelangen Twenterand, VVD, PvdA en D66 is gericht aan het college van burgemeester en wethouders en de coalitiepartijen in de raad: CDA, ChristenUnie en SGP. Volgens de opstellers van de brief is in Twenterand sprake van een bestuurscrisis. Ook stellen de briefschrijvers dat volgens inwoners geen vertrouwen meer hebben in de huidige coalitie.

De volledige tekst van de brief:

Geacht college, geachte coalitiepartijen,

Dinsdag aanstaande staat de behandeling van de Kadernota 2017 gepland in de gemeenteraad van Twenterand. Gezien de ontwikkelingen de laatste weken, met als dieptepunt het ingediende ontslag door wethouder Bert Oudendijk, schrijven wij deze brief.

Wij maken ons zorgen over de bestuurbaarheid van onze gemeente. Door alles wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld binnen het college en de coalitiepartijen is er een bestuurlijke chaos ontstaan, Zo verschenen de afgelopen week in dagblad Tubantia artikelen waarin de volgende geciteerde uitspraken waren te lezen:

- “Ik had echter nog dossiers af te ronden, waarbij ik merkte: de chemie is er niet meer binnen de coalitie. Dit gaat niet lukken.'' Vertelt wethouder Oudendijk [29 juni]

- “'De chemie is verdwenen, coalitiebreed'', zo omschrijft Smelt de reden voor Oudendijk op te stappen. [29 juni]

- “Dan zeg ik: stoppen. Ik houd niet van ruzie en bekvechten.” [29 juni]

- “Het afscheid van Oudendijk betekent mogelijk dat de CU uit de coalitie stapt met CDA en SGP.” Dat zegt fractievoorzitter Gerjan Smelt. [29 juni]

Eén en ander wordt een dag later nog eens herhaald. Er wordt in ieder geval geen afstand genomen van de uitspraken.

Inwoners geven richting ons aan zich grote zorgen te maken over de bestuurscrisis, te schamen in deze gemeente te wonen en geven zonder uitzondering aan dat er geen vertrouwen meer is in u. Bovendien vraagt men zich af door wie er nu geregeerd wordt en op basis van wat? Op deze terechte vragen kunnen wij geen antwoorden geven of duidelijkheid verschaffen, terwijl men dit wel van ons verwacht.

Wij doen daarom, in het belang van de inwoners Twenterand, een beroep op u om:

1) de behandeling van de Kadernota 2017 uit te stellen tot 12 juli 2016

2) voor die datum uitsluitsel te geven of deze coalitie verder gaat en op welke wijze

Wij en onze inwoners rekenen op een spoedige reactie.

Hoogachtend,

Namens de oppositiepartijen GBT, PvdA, VVD en D66

Almelo e.o.