Volledig scherm
VVD-raadslid Chris Walraven (midden) tijdens het raadsdebat over het rapport grondtransacties, links D66-raadslid Tonny van der Cozijne, rechts Sandra Abbink van Gemeentebelangen Twenterand. © Rikkert Harink

Oppositie Twenterand: moties tegen wethouder en burgemeester

VRIEZENVEEN - Gemeentebelangen Twenterand, PvdA, VVD en D66 eisen vanavond (dinsdag 15 december) in de raadsvergadering dat er ‘koppen gaan rollen’, vanwege de harde conclusies uit het rapport grondtransacties 2001-2013. Er komt een motie van treurnis richting wethouder Jan-Herman Scholten van onder meer grondbedrijf en financiën en een motie van afkeuring richting burgemeester Cornelis Visser als portefeuillehouder personeel en organisatie.

Twee onderzoeksbureau’s trekken keiharde conclusies: er was op het gemeentehuis een cultuur waarin onder meer ambtenaren hun eigen gang gingen, langs elkaar heen werkten en adviezen negeerden, leidinggevenden waren de controle kwijt, bestuurders grepen niet of onvoldoende in en werden bovendien niet volledig geïnformeerd over grondaankopen.

Ongemoeid
Tijdens het raadsdebat werd al duidelijk dat de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP ondanks de ‘schokkende feiten’, de huidige bestuurders ongemoeid laten. Zelfs een excuus richting burgers kon er niet vanaf. Juist van het CDA werd verwacht dat de partij zich de uitkomsten van het rapport zou aantrekken. Eerder dit jaar trad CDA-lid Johan Oordt af als wethouder die onder meer grondzaken deed. En vóór hem waren CDA-wethouders verantwoordelijk voor de gang van zaken bij het grondbedrijf.

Verantwoordelijk
De oppositie rekent wethouder Scholten - de opvolger van Oordt - niet alles aan, ook al is hij formeel verantwoordelijk voor het grondbedrijf. „Een week na zijn aantreden, werd de eerste versie van het rapport verspreid”, legt VVD-raadslid Chris Walraven uit. „Scholten is dan wel verantwoordelijk, maar de ontstane situatie is hem moeilijk aan te wrijven.” Dat ligt volgens de oppositie anders voor burgemeester Visser. Walraven: „Hij heeft het als portefeuillehouder personeel en organisatie laten gebeuren. Hij heeft ons nooit verteld dat er iets aan de hand was. De ambtenaren waren allemaal prima, hardwerkende mensen...”

Arrogantie
De kans dat de moties tegen Visser en Scholten worden aangenomen is echter nul. De coalitiepartijen hebben een meerderheid en lieten al weten tegen te stemmen. Walraven publiceerde toen een mail van CDA-voorman Henk Kerkdijk. Die schreef aan zijn collega’s van CU en SGP: ‘Spreekt natuurlijk voor zich dat de coalitie zich hier niet in kan vinden.’ Walraven vond dat een voorbeeld van arrogantie van de macht.Van een partij die zich niet kan losrukken van het pluche.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.