Volledig scherm
Fractievoorzitter Gerjan Smelt van de ChristenUnie Twenterand: geen reden voor paniek © Bert Kamp

Oppositie Twenterand zinspeelt op einde coalitie

VRIEZENVEEN - De oppositiepartijen Gemeentebelangen Twenterand (GBT), VVD en D66 spreken over een 'bestuurscrisis' in de gemeente. Zij willen eigenlijk dat de coalitie haar conclusies trekt nu eerder deze week na het vertrek van Johan Oordt in 2015 een tweede wethouder is opgestapt, Bert Oudendijk. Bovendien zijn er binnen de coalitie fricties, zo ligt raadslid Gerrit Laarman van de ChristenUnie onder vuur binnen zijn partij omdat hij in het dossier rond de komst van een nieuwe overdekt zwembad een ander standpunt inneemt dan de rest van de fractie.

Vertegenwoordigers van GBT, VVD en D66 spraken donderdagavond laat opnieuw over de ‘bestuurscrisis’ in Twenterand. GBT-fractievoorzitter Mark Paters is daarbij aangewezen als woordvoerder. De PvdA ontbrak nog vanwege een vakantie van Stephan Reusken die de plek in de raad gaat innemen van de recent overleden Sven Booij.

Kadernota
Paters gaf aan dat de oppositie zit te wachten op een reactie van de coalitiepartijen op de huidige politieke situatie. Wat de oppositie betreft, gaat de behandeling van de kadernota 2017 volgende week dinsdag niet door. „Het gaat om één van de belangrijkste vergaderingen van het jaar over het toekomstige beleid. Het lijkt me gezien de huidige situatie niet gepast de kadernota nu te behandelen. We moeten eerst weten waar we aan toe zijn. Wat heeft het anders voor zin om je voor te bereiden, moties en amendementen op te stellen, terwijl we niet weten of de coalitie wel of niet doorgaat. ’’

Geen paniek
Dat laatste is volgens fractievoorzitter Gerjan Smelt van de ChristenUnie niet aan de orde. De behandeling van de kadernota gaat wat hem betreft gewoon door. Het college van B en W en de coalitiepartijen CDA, CU en SGP spraken woensdagavond lang over de mogelijkheden rond de invulling van de vacature van de vertrokken CU-wethouder Bert Oudendijk. Hij miste ‘chemie’ in de coalitie om zijn werk naar behoren uit te voeren. „We zijn op zoek naar die chemie, we zoeken naar mogelijkheden in de coalitie maximaal samen te werken”, aldus Smelt. „We hebben het niet gehad over breken of blijven. Er is geen reden voor paniek, we delen nog altijd de uitgangspunten van het bestuursakkoord.”

Evalueren
Smelt wilde niets zeggen over de vragen die aan de orde zijn gekomen. De fracties gaan nu de uitkomsten van het gesprek evalueren, daarna schuiven de partijen weer aan tafel. Een datum is echter nog niet afgesproken. „We zijn bezig met een proces. En dat doen we stap voor stap”, aldus Smelt.

CDA-fractievoorzitter Henk Kerkdijk bevestigt het verhaal van Smelt. ,,Het is nu beter om schouder aan schouder te gaan staan. Dat de oppositie nu veel reuring maakt is natuurlijk politiek. Je kunt je afvragen of het niet beter is om je te richten op het besturen van de gemeente. Juist in een periode dat het onrustig is.''

Het is de vraag of de oppositie genoegen neemt met die uitleg.

Almelo e.o.