Volledig scherm
© Annina Romita

Oud papier inzamelen, brengt dat nog wat in het laatje in Vroomshoop?

VROOMSHOOP - Oud papier inzamelen voor geld. Veel verenigingen en scholen doen dit al jaren en tot op de dag van vandaag. Kranten leveren 100 euro per 1000 kg op, wit schoon schrijfpapier brengt 200 euro per 1000 kg in het laatje. Maar loont het nog?

In Vroomshoop vinden ze van wel. En waar ze vooral blij van worden zijn complete encyclopedieën en telefoonboeken. "Sexboekjes zijn we nog nooit tegen gekomen", merkt oud papier coördinator Klaas Dragt (70) lachend op. "Wel hele boekenkasten. Onbegrijpelijk, maar wij zijn er natuurlijk heel blij mee."

Honderd
Iedere eerste zaterdag van de maand staan leden van het Christelijke Mannen Koor paraat met een container op de parkeerplaats van een plaatselijke supermarkt. Om van 9.00 uur tot 13.00 zoveel mogelijk mensen van het oud papier af te helpen. Een aantal dagen later wordt door de papierhandelaar een paar honderd euro op de rekening bijgeschreven. Maandelijks een mooi extraatje geeft de voorzitter van de activiteitencommissie Henk Bosklopper (71) toe. "Van deze inkomsten kunnen we bijvoorbeeld de contributie laag houden en bijzondere concerten geven. De inzameling is echt belangrijk voor ons." 

Boodschappen
Om de vijf minuten stopt een auto voor, naast of achter de grote zeecontainer. Zo ook Mathhijs Kroezen uit Vroomshoop. Hij stapt uit om de deur bij de achterbank te openen. Voordat de heren de boel aan kunnen pakken moeten er eerst wat lege flesjes bier verwijderd worden. "Die zullen we er maar niet bij doen", grapt Henk. "Wil je de bak weer terug?" Dat wil Kroezen graag. "Ik bewaar echt het oud papier voor deze container. Omdat ik dik tevreden ben. Ze helpen je, je maakt een lolletje en dan ga je door om boodschappen te doen." 

Minder
Rond 11.00 uur is de container bijna voor de helft gevuld. Dat het vakantie is merken de heren wel degelijk. Ook dat de inbreng van het oud papier de laatste jaren minder wordt. "Mensen lezen minder folders en kranten. Veel is natuurlijk op internet te lezen. Eerder hadden we wel vier containers op vaste locaties in het dorp staan. Nu zijn dat er nog maar twee en deze extra container", legt Henk uit. "Dat merken we natuurlijk ook wel een beetje in de opbrengst." 

Volledig scherm
Maar levert dat nog steeds wat op? © Annina Romita

Almelo e.o.