In Vroomshoop moeten mensen voortaan zelf het oud papier afvoeren.
Volledig scherm
In Vroomshoop moeten mensen voortaan zelf het oud papier afvoeren. © Lenneke Veerbeek

Ouderensoos stopt met ophalen oud papier in Vroomshoop en Geerdijk: ‘Kosten hoger dan opbrengst’

VROOMSHOOP - Het was jarenlang een winstgevende onderneming. Maar de Ouderensoos stopt met het ophalen van oud papier in Vroomshoop en Geerdijk. De kosten zijn hoger geworden dan de opbrengst.

Het aantal inzamelingspunten voor oud papier neemt steeds verder af. Na basisschool De Regenboog in Vriezenveen dat al ‘omgekeerde facturen’ ontving, stopt nu ook de ouderensoos in Vroomshoop met het ophalen van oud papier.

‘Mensen zetten papier nog steeds aan straat’

‘Het is namelijk zo dat de kosten voor het ophalen momenteel hoger zijn dan de opbrengst van het oude papier. Hoe spijtig wij het ook vinden maar het is helaas niet anders’, meldt de ouderensoos. De ouderensoos is al gestopt. ‘Toch hebben wij van de gemeente te horen gekregen dat er op diverse plekken in Vroomshoop nog oud papier aan de straat wordt gezet. Dat is dus niet de bedoeling.’ Bewoners kunnen oud papier voortaan kwijt in de container bij Berkhof aan de Tonnendijk of in de container op de gemeentewerf.

Meer verenigingen dreigen te stoppen

Twenterand telde tot voor kort nog 22 oud papier-inzamelaars, maar dat worden er steeds minder. Nog meer scholen en verenigingen in de gemeente Twenterand dreigen op korte termijn afscheid te nemen van de container die zo lang structureel winstgevend was.

Oud papiermarkt zeer verslechterd 

De oud papiermarkt is, door een overschot aan oud papier, zeer verslechterd. Daarnaast mag er niet meer geëxporteerd worden naar China, is er sprake van meer vervuiling in containers en is er een toename van karton, dat minder weegt dan papier en meer ruimte in beslag neemt. De gemeente springt daarom al financieel bij in de komst naar een standaardtarief voor inzamelaars, maar dat heeft voor de Ouderensoos niet mogen baten.

Almelo e.o.