Volledig scherm
Frank Dekker uit Westerhaar loopt in 100 dagen naar Rome. Deze foto is gemaakt in Italië. © eigen foto Frank Dekker

Pelgrim uit Westerhaar is met twee onderbroeken op weg naar Rome

VERCELLI (ITA)/WESTERHAAR - De 43-jarige Frank Dekker uit Westerhaar is uitvinder, bouwer van paardenstallen en pelgrim. En zijn ervaring is: dat is perfect te combineren.

De tent en het slaapmatje heeft hij een tijd geleden al teruggestuurd naar huis. Die spullen zaten Frank Dekker uit Westerhaar alleen maar in de weg bij het wandelen. Kamperen ging tot Zwitserland prima, maar eenmaal in de bergen werd dat lastiger. Nu slaapt hij op plekken die hij tegenkomt. Soms in een herberg, de andere keer in een B&B of bij iemand thuis. "Gisteren kwam ik een vriendelijke Italiaan tegen, die in een B&B zat. Ik kon wel mee. Als je zo lang weg bent kun je niet alles van tevoren plannen. Het is gewoon schoenen aan en gaan."

Quote

Het is gewoon schoenen aan en gaan

Frank Dekker (43)

In zijn rugtasje zit niet veel meer dan een paspoort, zijn Crocs, een gps, twee paar sokken, twee onderbroeken en een slaapzakje. En hij heeft door hemzelf aan elkaar gelaste kastsleutels bij zich, die hij crossed keys noemt, en onderweg verkoopt als pelgrimsouvenir. Voor de rest ziet hij het wel. "Ik heb laatst ergens een korte broek gekocht, die had ik gewoon nodig."

Italië

De pelgrim wandelt al meer dan 70 dagen en bevindt zich momenteel in Italie. 1.300 kilometer heeft de wandelaar er al op zitten, hij heeft nog ruim 850 kilometer te gaan tot zijn eindbestemming: Rome. Elke dag doet Dekker zijn zware wandelschoenen weer aan om 20 tot 25 kilometer te lopen. Al is het de ene dag wat meer en de andere dag wat minder. En ja, dat doet pijn. "De eerste week gaat het wel, de tweede week begin je je voeten te voelen en gaan ze pijn doen, maar na de derde week wordt het mooi. Je moet gewoon eerst een beetje pelgrim worden." Het sjouwen vreet ook energie. "Ik ben al 15 kilo afgevallen."

Volledig scherm
Frank Dekker tijdens zijn tocht. © Frank Dekker

Geen loper

Eerlijk gezegd is hij niet eens echt een loper. "Thuis wandelde ik wel eens, maar heus niet elke dag." Pas nadat hij in 2012 de Camino naar Santiago de Compostela had volbracht kreeg hij de smaak te pakken. "Ach ja, je doet wat om letterlijk uit de dagelijkse beslommeringen te stappen", zegt hij en lacht. "En er leiden zoveel wegen naar Rome, zeggen ze altijd. Dat wilde ik wel eens waarmaken."

Quote

Wandelen vreet energie. Ik ben al 15 kilo afgevallen

Frank Dekker

Wat meehelpt is dat Dekker een man alleen is, met een eigen bedrijf. Hij bouwt paardenstallen. "Af en toe ben ik gewoon te druk. Als ik genoeg geld verdien om mezelf van te redden, waarom zou ik dan meer doen?" 

Door het wandelen spreekt hij allerlei 'geweldige mensen' en komt hij op nieuwe ideeën. Zo kwam hij een aantal jaren geleden bij het wandelen op het idee van de fautuin: een elektronisch verstelbaar tuinbed. "Als iets me bezighoudt, dan laat ik het ook niet meer los." En dus vroeg hij er patent op aan en bracht de fautuin op de markt. "Google maar", zegt hij. "Dat ding bestaat."

God

Of hij eenzaam is gedurende zijn wandelingen? Absoluut niet, zegt Dekker, die zich na de tocht naar Santiago de Compostela aansloot bij de protestantse kerk. "Hoe dichter ik bij Rome kom, hoe meer mensen ik tegenkom. En ik ben nergens alleen, hè. God is altijd bij me."

Volledig scherm
Frank Dekker © Frank Dekker

Almelo e.o.