Volledig scherm
© Nederlandse Freelancers

Primeur in Twente: roetveegpieten bij Sinterklaasintocht Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Bij de sinterklaasintocht in Vriezenveen bevinden zich zaterdag onder de vijftig pieten twee roetveegpieten. Vriezenveen is, voor zover bekend, de eerste plaats in de regio die daarvoor kiest.

„Het volledige bestuur staat hier achter”, zegt voorzitter Mijnt Kruiskamp. Hij spreekt van ‘een kleine inpassing’. „Tijden veranderen”, zegt Kruiskamp. Vooral op de scholen in Vriezenveen zou de komst van roetveegpieten ‘leven’. „Vanuit scholen komt steeds meer de vraag.”

Volgens Kruiskamp is er al een verandering ingezet, toen de organisatie vijftien jaar geleden van zwarte pieten naar bruine pieten ging. Of er in de toekomst nog meer roetveegpieten in Vriezenveen komen? „Ik kan niet in de toekomst kijken, ik heb geen glazen bol. Maar dat intochten zo blijven zoals in verleden werden gehouden, denken wij niet.” 

Het besluit ging gepaard met een aantal negatieve reacties, zag Kruiskamp op sociale media. „Maar ik zag ook een heleboel positieve.”

‘Past prima’

Volledig scherm
Op de pakjesboot in Vriezenveen, zitten zaterdag ook twee roetveegpieten. © Bert Kamp

De organisatie liet de komst van roetveegpieten al enigszins doorschemeren in een speciale Sinterklaaskrant. Bernard Teunis, die al 21 jaar deelneemt aan de intocht, lichtte toe dat ze de intocht ‘mondjesmaat een beetje veranderen’. 

‘Onze jongste generatie groeit op met een Sinterklaasfeest op tv inclusief roetveegpieten. Het feest is er voor hen geen millimeter door veranderd; ze zijn nog even idolaat en uitgelaten als de Sint weer aankomt in ons land. En het past prima in het verhaal, want pieten worden zwart doordat ze door de schoorsteen gaan’, schreef Teunis.

En: ‘We moeten niet al te volwassen beslissen over hoe kinderen in hun fantasie denken; zij zijn het probleem in deze discussie niet: dat zijn wij!’ 

Vroomshoop ‘gewoon zwart’

Met de komst van roetveegpieten is Vriezenveen, binnen de gemeente Twenterand, een vreemde eend in de bijt. In bijvoorbeeld Vroomshoop zijn de zwarte pieten ‘gewoon zwart’, zegt Marten Dijkstra, van de organisatie. En dat is ook vanuit een praktisch oogpunt. „Je zit namelijk in een klein dorp...”, verwijst Dijkstra naar de herkenbaarheid van roetveegpieten. 

In Vroomshoop is het uiterlijk van zwarte piet geen discussiepunt. Wel worden intochten in de toekomst mogelijk indirect gedwongen mee te gaan in de trend van het Sinterklaasjournaal en dus de komst van roetveegpieten, weet Dijkstra. 

„Wat als kinderen op televisie alleen nog roetveegpieten zien en denken: ze zien er hier heel anders uit?”

Almelo e.o.